Home [njuz] TENT ne ugrožava Srbiju

TENT ne ugrožava Srbiju

55
0

 Vest međunarodne ekološke organizacije „Karma“, da je Termoelektrana „Nikola Tesla“ u Obrenovcu peta po zagađenju u Evropi, samo je delimično tačna – objašnjeno je  u TENT-u. Istina je, kažu nadležni u našoj najvećoj termoelektrani, da je TENT sa emisijom ugljen-dioksida od 1,06 tona po megavat-času na 58. mestu među 150 najvećih evropskih termoelektrana.

Bitno je, dodaju, da je Elektroprivreda Srbije, među elektroenergetskim kompanijama, na 128. mestu u svetu po emisiji uljen-dioksida. Ipak, ni međunarodne organizacije ne spore da je TENT šesta termoelektrana po veličini u Evropi, te da proizvodi skoro 50 odsto ukupnih količina struje u Srbiji. Ističe se i da TENT ne beži od činjenica, kao i da je problem emisije ugljen-dioksida bitan, ali ne manje od drugih štetnih materija. U TENT-u kažu da epitet najveće fabrike struje na Balkanu donosi i imenovanje za najvećeg proizvođača ugnjen-dioksida, pepela i drugih štetnih materija, ali i naglašavaju da je u poslednjih šest godina mnogo napredovano – samo je emisija prašine smanjena za 80 odsto. – Prema svim parametrima koji se mogu proveriti pretragom na sajtu „Karme“, Srbija nema obavezu smanjenja emisije ugljen-dioksida – nagalašavaju u TENT-u.

Tako da štetnost emisije ugljen-dioksida iz TENT-a nije tako dramatična kako se pokušalo predstaviti. Prema rečima nadležnih, ulaganja u ekologiju i saniranje posledica u TENT-u, ipak, daju rezultate, jer od 2002. godine emisija štetnih čestica smanjena je na dozvoljene evropske ekološke standarde. Samo na blokovima A1 i A2 emisija sumpora smanjena je sa 2.000 miligrama po metru kubnom na 50 miligrama. Kako su nedavno najavili čelnici EPS-a, tokom 2008. godine počeće izgradnja postrojenja za odsumporavanje termoelektrana, a ukupna ulaganja u ove projekte trebalo bi da dostignu čak 510 miliona evra. Od 2002. godine na blokovima TENT A izgrađeno je pet, a uskoro počinje i gradnja šestog elektrofiltera. Do sada je u taj segment uloženo više od 25 miliona evra. – Nedavno je, u saradnji sa Evropskom agencijom za rekonsktrukciju, u TENT B počela gradnja sistema za transport i deponovanje pepela i šljake, koji će poboljšati kvalitet života stanovnika – objasnili su nam u ovoj termoelektrani. Investicija je vredna 28 miliona evra i trebalo bi da bude završena do jeseni naredne godine. Najavljeno je da će po završetku projekta biti zaustavljeno razvejavanje pepela s postojećih deponija, obezbeđeno očuvanje podzemnih voda, ali da će i pepeo postati sirovina za putnu privredu. Ipak, u TENT-u ističu da ulaganja u ekologiju nisu samo dobronamerne želje, već i zakonima predviđene obaveze.

Izvor: Vecernje Novosti