Home [njuz] TENT peti zagađivač u Evropi

TENT peti zagađivač u Evropi

56
0

 Elektrana "Nikola Tesla" zauzela je peto mesto na listi najvećih zagađivača među elektranama u Evropi, navodi organizacija Karma.
"Tesla", koja se nalazi u Obrenovcu, godišnje emituje 18,7 miliona tona ugljendioksida, objavila je ekološka organizacija Karma (Carbon monitoring for action) na svojoj Internetstrani.

Srbija se ukupno, sa emisijom ugljendioksida od 37,2 miliona tona, našla na 31. mestu na listi najvećih svetskih zagađivača, a na 12. mestu među zagađivačima u Evropi.
Prema podacima te organizacije, koja deluje u sklopu Centra za globalni razvoj, elektrana sa najvećom emisijom ugljendioksida u Evropi je nemački "Janšvalde", sa 27,4 miliona tona, a slede poljski "Belhatov", sa 25,5 miliona tona, i britanski "Draks", sa emisijom 23,7 miliona tona.  Najveći svetski zagađivači su SAD, sa 2,79 milijardi tona ugljendioksida godišnje, Kina sa 2,68 milijardi i Rusija sa 661 milionom tona godišnje emisije, objavila je Karma.
Najveći zagađivač u Evropi je Nemačka, sa 356 miliona tona ugljendioksida godišnje, a za njom slede Velika Britanija, sa 212 miliona tona i Poljska, sa 166 miliona tona.  Što se tiče same Srbije, pored "Tesle", najveći zagađivači su Kolubara i ceo grad Beograd

Izvor: energetika.co.yu