Home [njuz] Magistri u zakonskoj „crnoj rupi”

Magistri u zakonskoj „crnoj rupi”

38
0

 Magistri se vode kao „nestali" jer nisu statusno definisani. Moramo da izmenimo Zakon o visokom obrazovanju da bi se oni našli u zakonu – kaže za „24 sata" Branko Kovačević, rektor BU. Na prekjučerašnjoj sednici Senata BU, diplomirani su izjednačeni s masterima u pogledu prava.

To znači da svi studenti s titulom diplomirani mogu odmah da upišu doktorske studije. Ipak, studentske organizacije se i dalje bore da se onima koji su tek upisali master studije vrati uplaćeni novac ili prizna deo ispita u okviru doktorskih studija. Postavlja se pitanje šta s onima koji su blizu da magistriraju ili su već magistrirali, ali neće ili ne mogu da doktoriraju.

– Po novom Zakonu, magistara više nema, ali to nikako ne znači da su oni na istom nivou s diplomiranima i masterima. Uz novi kvalifikacioni okvir, trebalo bi da ide i paralelni dokument u kojem će tačno stajati na kom nivou su VII-1 stepen, a na kojem VII-2 stepen, odnosno magistri – kaže Nemanja Stamenčić iz Studentske unije Srbije.

– To će im biti mnogo lakše nego diplomiranima i masterima jer, za razliku od njih, neće morati da pohađaju trogodišnje doktorske studije, već će samo pisati doktorsku disertaciju – kaže Stamenčić.

Izvor: 24 sata