Home [njuz] Diplomirani ne mogu automatski postati masteri

Diplomirani ne mogu automatski postati masteri

52
0

 Diplomirani studenti sa sedmim jedan stepenom mogu se direktno upisati na doktorske studije, pod istim uslovima koji važe i za mastere, propisanim na fakultetima, odlučeno je na jučerašnjoj sednici Senata Univerziteta u Beogradu (UB).Senat je na sednici usvojio saopštenje Odbora za statutarna pitanja UB

, povodom autentičnog tumačenja zakona o izjednačavanju diplomiranih i mastera, donetog u Skupštini Srbije početkom novembra.

Odbor je ukazao da studenti koji su diplomirali po ranijim propisima treba da budu izjednačeni u statusu, a ne u zvanju, sa osobama koje će steći diplomu mastera u skladu sa novim propisima. Studenti su izjednačeni u statusu, a ako neko hoće da zameni diplomu, uslove za to propisuje fakultet, rekao je rektor UB Branko Kovačević.

Predsednik Studentskog parlamenta Nemanja Petrović pozdravio je odluku o upisu diplomiranih na doktorske studije i istakao da, međutim, nisu uvaženi svi studentski zahtevi.

Tražimo i dalje da se studentima koji su ove godine upisali master studije, a ne žele da nastave školovanje, vrati novac, rekao je Petrović. Onima koji su prošle godine upisali master studije, treba omogućiti da im se položeni ispiti prenesu i priznaju u prvoj godini doktorskih studija, jedan je od studentskih zahteva.

Izvor: Politika