Home [ knjige/tribine ] Domaći reditelji i kritičari u knjizi “501 filmski reditelj”

Domaći reditelji i kritičari u knjizi “501 filmski reditelj”

75
0

 Iz štampe je pre nekoliko dana izašla knjiga 501 Movie Directors koju su objavili engleski izdavač Quintessence i američki Barrons.Knjiga pokriva biografiju, filmografiju, istorijski i estetski značaj 501 najznačajnijeg filmskog reditelja prema izboru Stevena Jay Schneidera.

U ovom odabranom društvu našla su se samo dvojica naših reditelja: Emir Kusturica i Goran Marković.

O Kusturici je pisao Nathaniel Carlson, filmski kritičar magazina Fever Pitch, dok je odrednicu o Markoviću napisao Dejan Ognjanović, pisac i filmski kritičar iz Niša, o čijim knjigama U brdima, horori i Faustovski ekran smo nedavno pisali.

Markovićev film Već viđeno je jedini srpski film uvršten u 100 European Horror Films koju je Schneider priredio za Britanski filmski institut ranije ove godine, a Ognjanović je bio autor eseja o tom filmu.

Kao stručnjak za žanrovski i ekscentrični film i azijsku kinematografiju, Ognjanović je napisao i kratke eseje o rediteljima kao što su Alejandro Jodorowsky, Jan Švankmajer, Kaneto Shindo, Kim Ki Duk, Sogo Ishii i James Whale.

Od reditelja iz bivših jugoslovenskih republika nijedan nije ušao u ovaj izbor.

Među saradnicima, koje pretežno sačinjavaju kritičari sa engleskog govornog područja, pored Ognjanovića našao se još samo mladi crnogorski filmski kritičar – Aleksandar Bečanović.

Izvor: Popboks