Home [njuz] Amerikanci proglasili Teslu za naučnika 2007. godine

Amerikanci proglasili Teslu za naučnika 2007. godine

50
0

 Međunarodni muzej elektrotehnike i Dom slavnih Severne Karoline proglasili su Nikolu Teslu za naučnika 2007. godine, s obrazloženjem da je to naučnik koji je najviše doprineo razvoju električne industrije u SAD.Naš naučnik je uvršćen u Dom slavnih Severne Karoline, a nedavno je u Menhetnu otkrivena i spomen-ploča sa njegovim imenom.

Teslino ime zapisano je među imenima Edisona, Karnegija, Vanderbilda i drugih, a u toj Četrdesetoj ulici Menhetna nalazi se i natpis „Nikola Tesla Corner".

Prilikom posete delegacije Ministarstva za dijasporu Americi, dogovoreno je da soba u hotelu „Njujorker" u Njujorku, u kojoj je Tesla živeo poslednjih 10 godina života, bude opremljena u duhu Teslinog vremena i otvorena za javnost. Dogovoreno je i da se, u saradnji s Tehnološkim institutom Masačusets, omogući studiranje za najbolje studente istraživače iz Srbije. Predviđene su godišnje po dve stipendije „Nikola Tesla", a uspešni studenti usavršavaće se u Istraživačkoj laboratoriji tog najčuvenijeg instituta visoke tehnologije u SAD.

Izvor: 24 sata