Home [njuz] Studenti jedinstveni u zahtevima za izjednačavanjem

Studenti jedinstveni u zahtevima za izjednačavanjem

38
0

 Studentski parlament Univerziteta u Novom Sadu, na sednici održanoj 13. novembra, podržao je zahteve Studentske unije Srbije i Saveza studenata Beograda da se na nivou cele Srbije usaglase konkretne mere za primenu autentičnog tumačenja Skupštine Srbije odredaba Zakona o visokom obrazovanju o usklađivanju starih i novih akademskih naziva diplomirani i master.

Parlamentarci su se založili za to da ne treba menjati stare diplome za nove, već da Ministarstvo prosvete propiše obrazac uverenja kojim se potvrđuje da je diploma stečena prema ranijim propisima jednaka novoj diplomi mastera.

Međutim, studenti su skeptični kada je u pitanju “ravnopravnost” prilikom zapošljavanja.
– Nismo ubeđeni u to da će se poslodavci u Srbiji držati toga da su diplomirani i masteri isto – kaže za “Dnevnik” predsednik Studentske unije UNS-a Anes Ćeman.
– Nama ne treba zamena diploma da bismo tu novu obesili na zid, ali želimo jednaka prava. Mislim da ne postoji način na koji se poslodavci mogu obavezati na to da, na primer, gledaju isto diplomiranog inženjera i diplomiranog inženjera-mastera.

– Mislim da je neophodno jasno izdiferencirati gde završava naziv “bečelor”, odnosno gde počinje “master”, i da taj obrazac bude uniforman na nivou čitave države, a ne da se na svakom univerzitetu, pa i fakultetu, radi drugačije.
Potrebna su ista pravila prilikom ovog izjednačavanja kako se ne bi stvorila pometnja i čitav niz problema – smatra student-prodekan Ekonomskog fakulteta Vladimir Radulović.

– Država mora da pomogne i studentima, i visokoškolskim ustanovama, i privrednim subjektima da tačno, decidirano, jasno prepoznaju gde je problem. To da li će se neko zvati master ili diplomirani samo je kozmetičko pitanje, suština je u tome da li će ljudi biti isto rangirani.

Vraćanje „master” školarine

– Ne zalažemo se za puku zamenu diploma po sistemu “staro za novo”, već za izdavanje zvaničnog dokumenta, uverenja koje će garantovati da zvanje diplomirani odgovara zvanju mastera – ističe predsednik Studentskog parlamenta UNS-a Nebojša Novaković.

Takođe, stav Parlamenta je da se svim studentima koji su ove godine upisali master studije i, posle donošenja skupštinskog tumačenja žele da odustanu i ispišu se, to bude i omogućeno uz vraćanje novca koji su uplatili za školarinu.

Konkurs za člana Senata

Studenti Univerziteta u Novom Sadu još nemaju svog petog predstavnika u univerzitetskom Senatu, pa je Studentski parlament raspisao novi konkurs za izbor jednog člana Senata iz reda studenata.
Konkurs je otvoren do 22. novembra u 14 časova, a kandidature se podnose u Rektoratu, u daktilobirou na četvrtom spratu, ili u kancelariji studenta prorektora.

Parlament je na prethodnim sednicama za članove Senata izbarao: Milicu Grahovac, Čedomira Cicovića, Gorana Radića i Vladimira Radulovića.

Izvor: Dnevnik