Home [njuz] Studenti kupuju udžbenike koji im ne trebaju

Studenti kupuju udžbenike koji im ne trebaju

51
0

 Fakultet za sport i fizičko vaspitanje (DIF) Univerziteta u Novom Sadu pokušao je da reši problem prodaje knjiga po kabinetima ili kopiranja, te je stoga uveo prodaju knjiga u kompletima za svaku godinu posebno. Kako kaže prodekan za nastavu Dejan Madić, kupovina knjiga organizovana preko fakulteta nije obavezna za studente

i nijedan student nije uslovljen da kupi komplet za predstojeću školsku godinu.
 
O ovome se razgovaralo i pregovaralo cele prošle školske godine sa Studentskim parlamentom, koji je zahtevao od Fakulteta da ukine prodaju knjiga po kabinetima, jer su do sada i studenti koji su kupovali knjige i oni koji nisu, bili zapisivani na spiskovima o plaćanju knjiga što je često imalo uticaja i na ispitima.
Da bi se ovo sprečilo, parlament smatra da je najbolje da studenti knjige kupuju u skriptarnici Fakuleta uz fiskalni račun.

Na ovo, Fakultet je predložio da se knjige prodaju u kompletima. U ovom slučaju cene knjiga koje su uračunate u komplete biće snižene i povoljnije. Ipak, nije bilo rači o tome da studenti neće moći knjige da kupuju i odvojeno, javljaju iz parlamenta.

Ovim je Fakultet indirektno uslovio studente da kupe knjige, jer oni koji ne kupe komplet moraće sami da se snalaze. Knjige se eventualno mogu naći u knjižarama, ali po višim cenama.
Svakako, studenti će teško doći do potrebnih knjiga ukoliko ne kupe komplet jer gotovo svaki profesor prodaje svoju knjigu samo za studente i u okviru Fakulteta.

Studenti treće godine veoma su razočarani i ljuti jer, iako mogu da koriste knjige prethodnih generacija, zbog jednog praktikuma moraju da kupe ceo komplet. Takođe, smatraju da je ovo samo još jedan od načina da Fakultet zaradi na njima.

Cena kompleta razlikuje se u zavisnosti od toga koliko je knjiga u njega ubrojano. Kupovinom ovog kompleta studenti neće dobiti svu potrebnu literaturu za praćenje nastave.
Nedostaju knjige koje nisu prošle recenziju Univerziteta, kažu iz dekanata DIF-a.

Prva godina studenata trebalo bi da plati 6.000 dinara, druga 4.000 dinara, treća 5.800, a četvrta 1.000 jer njihov komplet ima svega tri knjige.

Prema rečima profesora Madića, mnoge knjige se studentima nude tek od ove godine. Sa druge strane, parlament tvrdi da se većina knjiga koristi već godinama, dajući primer knjige koja je objavljena još 1999. godine, iz koje studenti i danas uče, a koja od tada nije ponovo štampana. Jedina razlika je što je iz godine u godinu skuplja.

Iako je obaveštenje o kupovini knjiga objavljeno na oglasnoj tabli Fakulteta, studenti tvrde da su iznenađeni i da nisu znali za ovo. Za njih je ovo loša ideja i osim prve godine studenata koja je skoro cela platila komplete, ostali nisu sigurni da li će ga uzimati.

Izvor: Dnevnik