Home [njuz] Rečnik u malom prstu

Rečnik u malom prstu

73
0

 Posle dvadeset godina Gvinet Foks, profesor lingvistike, ponovo u Beogradu U utorak će biti predstavljeno novo izdanje rečnika engleskog jezika izdavačke kuće „Mekmilan edjukejšn”, čiji je generalni distributer „Ingliš buk” iz Beograda. Tim povodom u naš grad je doputovala Gvinet Foks, članica izdavačkog tima u „Mekmilanu” i jedna od urednica zaslužnih za ovo drugo izdanje njihovog širom sveta poznatog Macmillan English Dictionary For Advanced Learners.
S obzirom na to da su ovakvi gosti, vrsni znalci jezika, uvek dobro došli, boravak u našoj zemlji gospođa Foks je iskoristila da govori studentima i velikom broju profesora engleskog jezika na Filološkom fakultetu u Beogradu i na Filozofskom fakultetu u Nišu.

Predavanju naslovljenom „Dictionary at your fingertips” (Rečnik u malom prstu, u slobodnom prevodu) prisustvovali su, kako kaže Gvinet Foks, oni koji su hteli da saznaju nešto više o novom izdanju rečnika, potom čuju o svemu što mogu u njemu naći i koji može da im koristi u daljem usavršavanju.

Inače, Gvinet Foks je rođena u Birmingemu gde i danas živi. Karijeru je počela kao profesor engleskog jezika u Rimu. Po povratku u Britaniju počela je da radi na fakultetu u Birmingemu i da drži predavanja za obuku profesora engleskog jezika i njihovo stručno usavršavanje. Kada je 1981. godine poznata izdavačka kuća Coubuild počela rad na svom novom rečniku angažovali su Gvinet Foks kao istraživača-saradnika. Dve godine kasnije postala je direktor za izdavaštvo u toj kući a u isto vreme držala je predavanja širom sveta. Potom 1997. godine nastavlja da radi kao profesor lingvistike na Univerzitetu u Birmingemu. Da li i njena iskustva potvrđuju da se bez engleskog jezika teško može sporazumevati?

– Ljudima je neophodan engleski jezik, sviđalo se to nekome ili ne. Ako hoće da napreduju iz svog okruženja i da ne budu, recimo, zemlja Trećeg sveta neophodan im je engleski. To nikako ne znači potcenjivanje maternjeg jezika i bilo čije zemlje. Ja bih uvek birala da naučim što više jezika jer mi to može samo koristiti – ističe Gvinet Foks.

S obzirom na izgled rečnika, broj strana u njemu, gošća iz Britanije je imala „debeo razlog” da dođe među „ovdašnje Engleze”. Gvinet Foks je u Beogradu opet posle dve decenije, koliko je prošlo od seminara za profesore engleskog jezika u organizaciji Britanskog saveta. Ipak, prvi put na beogradske ulice kročila kao studentkinja pre gotovo 40 godina kada je došla da poseti prijateljicu.

– Nadam se da na sledeću posetu neću čekati još 20 godina – očekuje naša sagovornica.

R. Popović
Izvor: Politika