Home [konkursi] Umetnički konkurs “Lepota različitosti”

Umetnički konkurs “Lepota različitosti”

90
0

 Otvoren međunarodni školski umetnički konkurs "Lepota različitosti" Najbolji mladi umetnik putuje u London Međunarodni umetnički konkurs za izbor najlepšeg umetničkog rada likovne i primenjene umetnosti – "Lepota različitosti" biće tokom narednog meseca treći put realizovan u srpskim osnovnim i srednjim školama.

Tema konkursa zahteva autentičan umetnički doživljaj brojnih različitosti u svetu koji mlade okružuje, a autor najboljeg rada će dobiti nagradni put u London gde će u galeriji Tejt Modern prisustvovati otvaranju izložbe na kojoj će se naći i njegov rad.
Žiri koji čine vajar i docent na FLU Dragana Ilić, multimedijalni umetnik Vladimir Perić, istoričar umetnosti Dragana Palavestra, a kojim predsedava akademski slikar i profesor FLU Mileta Prodanović, izabraće po deset najboljih radova u kategorijama od 1. do 4. razreda, od 5. do 8. razreda i kategoriji srednjih škola. Trideset najboljih radova biće izloženo u Skupštini grada Beograda, od 14. do 16. januara 2008. godine, nakon čega će međunarodni žiri iz Londona izabrati pobednički rad iz Srbije.
– Prošle godine se na ovaj konkurs prijavilo čak 2.000 radova iz zemlje. Neće svi koji u takmičenju budu učestvovali biti profesionalni umetnici, ali smisao likovne pedagogije je upravo u tome da pomogne mladim ljudima da sagledaju svet oko sebe – rekao je predsednik žirija Mileta Prodanović, dodavši da je značajno što mladi neće biti ograničeni samo na boje i papir, već će moći da pošalju radove i iz oblasti vajarstva, fotografije, instalacije, pa čak i umetnosti novih tehnologija. Profesori će ovim povodom dobiti detaljne brošure u kojima će na precizan i deci prihvatljiv način biti predstavljena moderna umetnost uz pokušaj da se razbiju stereotipi da je to nerazumljiva umetnost.
Međunarodni umetnički konkurs organizuje kompanija Unilever od 2001. godine u oko 80 zemalja sveta. Tema konkursa je svake godine inspirisana radom umetnika koji je izabran da osmisli umetničko delo za ogromnu Salu sa turbinama u galeriji Tejt Modern, a ove godine to je rad kolumbijske umetnice Doris Salsedo. Konkurs je otvoren do 21. decembra, do kada se radovi mogu poslati na adresu – Poštanski fah 950, 11000 Beograd sa naznakom "Za konkurs: Lepota različitosti". Dodatne informacije se mogu dobiti na adresi www.lepotarazlicitosti.com. B. D. Belčević