Home [njuz] I dalje dileme oko diplome mastera

I dalje dileme oko diplome mastera

62
0

 Autentično tumačenje Zakona o visokom obrazovanju, koje je prošle nedelje dala Skupština Srbije u vezi sa priznavanjem fakultetskih diploma, uzburkalo je strasti na relaciji univerziteti – studentske organizacije. Iako samo najviša državna institucija ima pravo da tumači zakone,

već danima slušamo oprečna i suprotstavljena mišljenja onih koji smatraju da se stare diplome moraju automatski prevesti u master i onih koji misle da je to jedino moguće uz dodatno polaganje ispita i, naravno, plaćanje.

Da su se stvari pokrenule sa mrtve tačke i da je na pomolu „solomonsko rešenje“ potvrdio je za Glas Goran Minić, predsednik Saveta studenata Beograda, da je na sastanku došlo do načelnog dogovora i da će svršenim studentima biti omogućeno izdavanje uverenja po zvanju, koje je sporno.

– To znači da će diplomci moći da dobiju uverenja o master diplomama bez dodatnog polaganja ispita i, naravno, plaćanja, kao što se moglo čuti od pojednih predstavnika sa Beogradskog univerziteta. To znači da nijedan diplomac neće morati da sluša dodatna predavanja i vežbe i jedino što treba platiti jesu administrativne takse za uverenja – objasnio je Minić.
On je objasnio da će u toku današnjeg dana biti održan sastanak rektora svih univerziteta u zemlji sa predstavnicima KONUS-a i svih relevantnih studentskih organizacija, posle čega će mnoge od otvorenih pitanja biti rešena.
– Uputili smo poziv i Ministarstvu prosvete, tako da se nadam da će na sastanku biti otklonjene sve nedoumice i nesporazumi – najavio je Minić.

Minić dalje obrazlaže da je po starim nastavnim programima gradivo bilo daleko obimnije nego po Bolonji.
– Studenti su po starom nastavnom programu imali veći broj dvosemestralnih ispita, što sada nije slučaj – zaključio je Minić.

Međutim, profesor Pravnog fakulteta i predsednik Statutarnog tela KONUS-a Sima Avramović kaže da je za danas zakazana samo sednica Rektorskog saveta KONUS-a i da je to telo koje ne može da donosi nikakve odluke, već samo zaključke.

– To je uže telo, ali ukoliko se bude poštovao Zakon o visokom školstvu, kada je reč o diplomiranim i masterima, može samo da se razgovara, a ne i da se odlučuje.
U slučaju da zaključak sa sednice bude drugačiji od onog koje je KONUS doneo pre oko godinu dana u Novom Sadu, članovi Saveta zakazuju novu sednicu KONUS-a, koja jedina može da preinači odluku. Smatram da KONUS, i pored brojnih pritisaka studenata, neće promeniti odluku – rekao je Avramović.

On naglašava da je zakon i njegovo tumačenje sasvim jasno izjednačavaju diplomce u statusu, a ne u zvanju.
– Studenti su u svojim nastojanjima prvo tumačili zakon. Kada u tome nisu uspeli, tražili su automatsko priznavanje diploma, a sada bi se zadovoljili sa izdavanjem uverenja. Zatim su od Ministarstva prosvete tražili da im izdaju obrasce o ekvivalenciji koji bi važili za sve fakultete.

Takvo rešenje nema zakonsko utemeljenje, već je u zakonu samo predviđena mogućnost zamene diploma pod određenim uslovima zaključio je Avramović i dodao da prisustvo predstavnika studentskih organizacija samo još jedan u nizu pritisaka na KONUS i fakultete.

Izvor: Glas Javnosti