Home [njuz] Zamena diploma bi unela haos na univerzitete

Zamena diploma bi unela haos na univerzitete

41
0

 Niko ne treba da menja diplomu. To je besmisleno kada su diplomiranima data ista prava kao i masterima. Svako ima svoju diplomu i one isto vrede. Isti im je status i pravo. Kao garanciju, Ministarstvo prosvete može da propiše uverenje kojim se potvrđuje da je diploma stečena prema

ranijim propisima ekvivalentna master diplomi – kaže za „Blic“ Branko Kovačević, rektor Univerziteta u Beogradu i predsedavajući Konferencije univerziteta Srbije.

Razrešite dilemu. Diplomirani i master su isto ili ipak nisu?
– Diplomirani i master su isti po pravu. Sve što ima pravo master, po statusu, ima pravo i diplomirani. Jedino što diplomirani nema diplomu mastera, jer je nije ni stekao. Ali ona mu nije ni potrebna, jer ima svoju koja isto vredi.

– Zamena diploma je tehnički posao koji ne može da se uradi, prosto zato što imamo razne generacije. Ceo zakon je pisan za budućnost, a ne za prošlost i ne može da se odnosi na one koji su bili već na one koji će doći.
– Masteri će se prvi put pojaviti 2011. godine. Tada će poslodavac da raspisuje konkurs za mastera.

Da li će na konkursu pod istim uslovima moći da konkurišu diplomirani i masteri?
– U zakonu piše da sve što može master, može i diplomirani. Baš sve. I da se javi na konkurs pod istim uslovima kao i diplomirani.

Pojasnite nam. Šta je to master i u čemu je razlika u odnosu na diplomirane?
– Master znači novi režim studiranja. To podrazumeva da je neko osvojio minimalno 300 bodova. Master predviđa i da postoji završni rad.
Znamo da su neki diplomirani imali diplomski, neki pak nisu. Različita je i situacija na raznim fakultetima. Neki su su studirali četiri, neki pet ili šest godina…

Da li to znači da će fakulteti ipak sami odlučivati da li će ili neće menjati diplome?
– Ja bih doneo odluku da se diplome ne menjaju nigde. Manjkavost zakona je što je pomenuo zamenu diploma. To je stvorilo najviše zabuna i, po meni, treba menjati zakon.

Predstavnici studenata kažu da nije. Oni traže uverenje koje će da propiše Ministarstvo prosvete, a kojim se potvrđuje da je diploma stečena prema ranijim propisima ekvivalentna master diplomi?
– Nemam ništa protiv te ideje. Neka Ministarstvo prosvete propiše obrazac tog uverenja, ako je potrebno. Ali to mora da uradi država. Ne mogu fakulteti i univerziteti da pišu šta im padne na pamet.

– To će biti dodatna garancija za one kojima nije sve jasno. I onda neće biti mesta za priču da fakulteti hoće da uzimaju novac za zamenu diploma. Pri tom, ako neko upiše master, treba da dobije sasvim novu diplomu.
U svetu ljudi imaju po nekoliko mastera. To su profesionalne i stručne specijalizacije koji im otvaraju veće šanse.

Znači li to da Konferencija univerziteta neće menjati kriterijume?
– KONUS je rekao da izjednačavanje ima smisla samo na nivou statusa i ekvivalencije prava. Zakon jasno kaže – možeš da zameniš diplomu ako ti se 80 odsto programa slaže.

Koliko naših fakultete bi u ovom trenutku moglo da zameni diplomu bez dodatnih ispita?
– Ne znam tačno. Različiti su programi za različite generacije. Kada bi to pokušali da uradimo, nastao bi haos na jednom fakultetu, a kamoli na 14 univerziteta koliko ih ima u Srbiji.

Izvor: Blic