Home [konkursi] Konkurs za najbolju dečju knjigu

Konkurs za najbolju dečju knjigu

54
0

 „International Board on Books for Young People“ (Međunarodni centar knjiga za mlade) od januara ove godine ima svoj ogranak u Srbiji (Nacionalna kancelarija Srbije). Ovdašnja kancelarija raspisala je konkurs za najbolju knjigu poezije ili proze za decu. Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa

 ali dobitnik nagrade stiče pravo da konkuriše i za međunarodnu nagradu „Astrid Lindgren“ čiji je fond čak 530.000 evra.
„International Board on Books for Young People“ (IBBY) je neprofitabilna organizacija pri Unesku i Unicefu, koja promoviše knjige za decu.Upravni odbor Nacionalne kancelarije Srbije imenovao je žiri koji će ocenjivati radove prispele na ovdašnji konkurs. U žiriju su prof. dr Aleksandar Jovanović, prof. dr Jovan Ljuštanović i prof. dr Milivoj Nenin (predsednik).
„Nije teško zaključiti da je dečja književnost na margini književnog života“, kaže Dragana Litričin-Dunić, profesor srpske književnosti i predsednik Nacionalne kancelarije Srbije, „i zbog toga je veoma značajna poruka koju upućuje švedska vlada preko fonda ‘Astrid Lindgren’“.
Predsednik žirija Milivoj Nenin kaže da pomeriti književnost za decu sa margine prema središtu književnog života neće biti lak posao, ali da će ova nagrada umnogome podići standarde u ovoj književnoj oblasti.

 www.knjigainfo.com