Home [njuz] Obuka za rad osoba sa invaliditetom

Obuka za rad osoba sa invaliditetom

47
0

tramvaj.jpegNovinari su  uoči otvaranja 52. međunarodnog sajma knjiga, prvi imali čast da se prevezu ovogodišnjim Tramvajem zvanim knjiga, koji će trasom linije 13 saobraćati do kraja meseca.Tramvaj je ovoga puta posvećen književnosti zemlje počasnog gosta sajma, Italije, čiji je Institut za kulturu korisnicima gradskog prevoza

predstavio prošlogodišnje aktivnosti publikacijama i katalozima koji predstavljaju i tramvajske ukrase, a predstavljene su i aktivnosti Biblioteke grada Beograda, književni i drugi umetnički časopisi.
Jučerašnji tramvajski koktel istovremeno je predstavljao i podsećanje na nagradu koju je u avgustu na 73 svetskom kongresu bibliotekarstva u Durbanu biblioteka dobila za najbolju poster prezentaciju projekta.

Osim prepoznatljivog zvuka italijanskih kancona, novinari su juče čuli i impresije ovogodišnjeg gosta Sajma knjiga, italijanskog pisca Danta Mafije, koji je nakon 25 godina ponovo došavši u Beograd, i zaključio da se odnos prema italijanskoj umetnosti bitno promenio.
– Sećam se trenutka u kome je, iako su Srbija i Italija jako blizu, postojao rizik da promocija samozvanih pisaca naiđe na veliki odziv publike, u nedostatku međusobnog poznavanja poetskih panorama dveju zemalja.

Sada su se stvari promenile na bolje, razmene su se pojačale i konačno se javila prilika da se promoviše kultura koja je vekovima bila predvodnik poezije i koju će publika zasigurno primiti sa oduševljenjem i odgovarajućom pažnjom – rekao je Mafija i kao primer naveo podatak da je prošle godine objavljena Antologija italijanske poezije čiji je on priređivač, kao i njegov roman inspirisan životom filozofa Tomaza Kampanele, protivnik pesničkih pravila i zloupotreba.

Akcija Biblioteke grada obuhvata i projekat koji populariše čitanje a kome su se pod sloganom "Stvarno čitam ne glumim" odazvali poznati glumci, kao i sajamski popust na članarinu u svim bibliotekama mreže BGB.
Tramvaj zvani knjiga će narednih dana saobraćati trasom Beko – Banovo Brdo, a da li će se i u decembru vožnja posvećena književnosti nastaviti ovom ili nekom drugom linijom zavisiće od odluke Gradskog saobraćajnog preduzeća.

Zadužbina Andrejević poklonila 5.400 knjiga

U okviru svojih redovnih akcija, Zadužbina Andrejević poklanja svoja izdanja brojnim korisnicima u Srbije, a ove godine poklon iznosi 5.400 knjiga u vrednosti od 1.700.000 dinara.
Reč je o poklonima svim javnim bibliotekama u Srbiji, univerzitetskim bibliotekama, SANU i Matici srpskoj, svim fakultetima, institutima i naučnim jedinicama, zdravstvenim ustanovama i zadužbinarima – pravnim licima. Ukupno je darivano 620 organizacija.

Izdavačka delatnost Zadužbine obuhvata doktorske disertacije, magistarske teze i specijalističke radove koji se biraju javnim konkursom. Naredni, dvadeset četvrti, konkurs otvara se krajem novembra ove godine.
Zadužbina će, inače, na ovogodišnjem Sajmu knjiga predstaviti dela naših darovitih naučnika koja čine više od 650 naslova, od čega je tokom ove godine objavljeno oko 70 knjiga.
Štand Zadužbine nalazi se u sali 1, unutrašnji prsten, štand broj 1.431.

Izvor: Danas