Home [njuz] Beldocs 2020: Filmovi koje ne smete propustiti

Beldocs 2020: Filmovi koje ne smete propustiti

114
0

U okviru 13. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs koji će se ove godine održati od 3. do 10. septembra na nekoliko lokacija u Beogradu i onlajn, biće prikazano više od stotinu filmova podeljenih u 17 selekcija. Izdvajamo vam 5 dokumentaraca iz selekcije Teen koje ne smete propustiti.

Crna ovca (Black Sheep)

Ed Perkins — VB — 2018 — 27′

 

Crna ovca pripoveda o Kornelijusu Vokeru, čiji se život promenio 27. novembra 2000. godine, na dan kada je ubijena Damilola Tejlor. Kornelijusova majka, uplašena za sigurnost svog sina, odlučuje da preseli njihovu porodicu iz Londona. Kornelijus se odjednom zatiče u belačkom kraju kojim upravljaju rasisti u koji mora da se uklopi.

Trejler Crna ovca : https://www.youtube.com/watch?v=WqD2RmpCjBA&feature=emb_title

Hej! Učitelji! (Катя и Вася идут в школу)

Yulia Vishnevets — Rusija — 2020 — 90′

 

Za razliku od pesme Pink Flojda, istoimena rečenica nije optužba upućena nastavnom kadru. Upravo suprotno – dvoje mladih idealista, Katja i Vasja, počinju da rade u školi, koju veoma žele da promene. Tokom jedne godine posmatramo njihove napore da steknu poverenje svojih učenika tinejdžera, da podstaknu njihova interesovanja i obrazovanjem učine od njih bolje ljude.

Probisveti (Rotjochies)

Maasja Ooms — Holandija — 2019 — 90′

 

Probisveti prikazuje trojicu holandskih tinejdžera čije je ponašanje kriminalno. Oni pokušavaju da poboljšaju svoj život uz pomoć trezvenih negovatelja, negde duboko u ruralnoj Francuskoj. Ako ne uspeju u tome, biće predati zatvorenom domu za maloletne delinkvente. U Probisvetima, autorka je u potrazi za osnovnim uzrokom strategija preživljavanja koje su razvili ovi mladi ljudi na stranputici koje je nemoguće kontrolisati. Zbog čega su ta deca tako ljuta, ravnodušna, ošamućena i čak beskrupulozna? Šta im se desilo? Zašto se ovako ponašaju?

 

Trejler Probisveti:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=9&v=MGchMwci1_8&feature=emb_title

 

Kako učiti da voziš skejtbord u ratnoj zoni (Learning to Skateboard in a Warzone (If You’re a Girl))

Carol Dysinger — VB — 2019 — 29′

 

U Avganistanu, mnoge devojčice ne mogu da učestvuju u sportovima. Kulturne i verske norme, zajedno s drugim faktorima, kao što su briga o bezbednosti i godine ratovanja, rezultirale su ograničenim mogućnostima za sport i rekreaciju za žene i devojčice, posebno one koji potiču iz siromašnih naselja. Ali postoji nova generacija avganistanskih devojaka koje veruju da mogu bilo šta. Kako učiti da voziš skejtbord u ratnoj zoni (ako si devojčica) pripoveda o avganistanskim devojčicama koje su u Kabulu naučile da čitaju, pišu – i voze skejtbord.

 

Let iznad blokova (Scheme Birds)

Ellen Fiske, Ellinor Hallin — ŠvedskaŠkotska — 2019 — 89′

Ratoborna škotska tinejdžerka Džema nikada nije uzmakla od borbe. To je bio način života u bloku za ljude sa niskim prihodima u malom gradu gde je odrasla, jugoistočno od Glazgova. Kao što Džema kaže, devojke iz bloka „ili zaglave dete ili robijuˮ, pa je možda njen put već zacrtan. Ali njen deda, koji ju je odgajao od malih nogu, to odbija da prihvati. Učinivši sve što je u njegovoj moći da njenu energiju preusmeri sa ulice, otvara boksersku teretanu koju jednom nedeljno pretvara u golubarski salon.

 

Više informacija o programu, satnicama i lokaciji možete naći na sajtu https://www.beldocs.rs/product-category/teen-program/.