Home [njuz] Helen van Rojen na sajmu knjiga

Helen van Rojen na sajmu knjiga

43
0

helen_van_rojen.jpgNa Laguninom standu (Hala 1, Arena), u okviru ovogodišnjeg Sajma knjiga, biće organizovano potpisivanje knjiga. U toku sajamske nedelje primerek svojih knjiga potpisivaće: Jovo Toševski, Vesna Vidojević-Gajović, Uroš Petrović, Željko Obrenović i Aleksandar Ilić, Nikola Malović, Igor Marojević..

Isidora Bjelica, Luna Lu, Dejan Cukić, Zvonko Karanović, Milovan Vitezović, Filip David i Miomir Petrović.

Lagunina gošća na ovogodišnjem Sajmu knjige biče holandska autorka Helen van Rojen.
Helen van Rojen će posetiti Lagunin štand 23. 10, od 14 do 16 časova, a primerke svog romana "Bekstvo" potpisivaće u knjizari Akademija u utorak, 23. 10, od 17 do 18 casova.

Helen van Rojen rođena je 1965. godine u Amsterdamu. Završila je studije žurnalistike. Pre nego što se posvetila pisanju knjiga radila je kao novinarka na holandskom radiju i kao honorarni saradnik prestižnih magazina kao što su Kosmopoliten i Mari Kler. Svoju književnu karijeru započela je 2000. godine romanom Srećna domaćica, koji je prodat u 125 000 primeraka širom sveta. Ovim romanom Helen van Rojen skrenula je pažnju i kritike i publike na sebe, a o uspehu knjige govori i podatak da će na osnovu romana biti snimljen film. Godine 2003. objavila je roman Boginja lova, koji se našao na prvom mestu brojnih lista najprodavanijih knjiga kako u Holandiji, tako i u drugim evropskim zemljama. Njen treći roman Bekstvo, koji će izdavačka kuća Laguna predstaviti na Sajmu knjiga, ubrzo pošto je objavljen 2006. godine, takođe je dostigao status bestselera. Nedavno je izašla i knjiga Nestašne koju je napisala u saradnji sa Marlisom Dekers, a reč je o knjizi koja je nastala kao plod razgovora sa desetak poznatih holandskih žena koje se nisu libile da progovore o svojim smelim doživljajima i tajnama.

Roman Bekstvo predstavlja pripovest o tridesetšestogodišnjoj junakinji Juliji de Hrot koja nakon spoznaje da joj se brak nalazi u krizi i da je porodičan život guši, odlučuje da napusti muža i dvoje dece. Željna avanture, ova junakinja kreće u potragu za pravim muškarcem – potragu koja će je odvesti u Portugaliju u zagrljaj junaka koji nosi ime Romeo. Međutim, junakinja romana Helen van Rojen ne pokušava da savlada samo nedaće koje joj nameće sadašnjost, već nastoji da se obračuna sa duhovima prošlosti, tj. pokušava da preboli gubitak brata. Tematsku okosnicu romana Bekstvo čine pitanja koja se tiču seksualnosti, preljube, majčinstvna, osećaja krivice i smrti najbližih.

Treba napomenuti da Helen van Rojen prati glas autorke koja je spremna da pomera granice književnog sveta – dok je u svojim knjigama pomerila granice progovorivši o temama o kojima se inače ćuti, načinom na koji prezentuje svoje knjige srušila je ustaljene predstave o književnicama. Ona je prva književnica koja se našla na naslovnoj strani časopisa Playboy.

Helen van Rojen će biti Lagunin gost na Sajmu knjiga od 22. do 24. oktobra.