Home [njuz] Odabrani članovi omladinskog odbora

Odabrani članovi omladinskog odbora

126
0
Hundreds of young people from all over Serbia participated in three Youth Dialogues within the framework of the regional Dialogue for the Future programme which were held in Uzice, Novi Sad and Belgrade. Young people came together to work on strengthening trust and peace across the region through dialogue, policy recommendations and actions based on common priorities. The Youth Dialogues were organized by UNICEF, together with its partner organizations OPENS and the Friends of Children of Serbia.

Omladinski odbor UNICEF-a dobio je 14 novih članova i članica uzrasta 14 do 24 godine. Oni će narednih godinu dana pomoći da se više čuje glas mladih o temama koje ih zanimaju, koje ih brinu ili koje žele da unaprede i promene u svojim sredinama, kao i da se njihove potrebe i preporuke uvaže. Tokom prethodne dve godine, Odbor je učestvovao u omladinskim dijalozima u Novom Sadu, Beogradu i Užicu, kampanjama o podizanju svesti o izabranim temama i misiji UNICEF-a, omladinskim konsultacijama, promovisanju platforme U-Report. Davali su preporuke za orgnizovanje obuka za svoje vršnjake kako bi stekli nova znanja i veštine za pronalaženje i implementiranje inovativnih rešenja za bolji položaj i veću uključenost svih mladih u društvu.
Odbor je bio aktivno uključen i u razvijanje mehanizama za učestvovanje mladih, uključujući platformu U-Report koja je okupila preko 7.500 adolescenata i mladih u Srbiji, volonterski program i inicijativu Volonteri na mreži , četiri prekogranična projekta u okviru regionalnog programa „Dijalog za budućnost“. Kroz programe i obuke za razvoj veština, do sada je obuhvaćeno preko 1.200 mladih koji su unapredili svoje preduzetničke i digitalne veštine, kao i veštine potrebne za zapošljivost i samostalnost.

Olga Dević, članica Odbora od njegovog uspostavljanja kaže da su mladi i pored izazova i rizika usled pandemije pokazali veliku solidarnost, zrelost, želju i motivaciju da i u kriznim trenucima doprinesu svojoj zajednici i vršnjacima kroz volonterske aktivnosti.

,,Ovakva i druga zalaganja dodatno pokazuju ogroman potencijal nas mladih koji smo spremni da sami kreiramo svoje šanse, ali je za to neophodno da naš glas usliše donosioci odluka. Aktivno učešće mladih u društvenim procesima ne sme biti privilegija već obaveza društva da to neguje i podrži. Sada, kad je više nego ikada važno čuti, preneti, ali pre svega razumeti stavove i stvarne potrebe maldih, Omladinski odbor UNICEF-a će biti još aktivniji u slanju poruku da je glas mladih važan”, kaže Olga.
Odbor ima velike planove za naredni period kako bi osigurao prostor za mlade da mladi budu deo zagovaračkih i pregovaračkih inicijativa UNICEF-a, da veći broj mladih, posebno onih iz najugroženijih i marginalizovanih grupa, bude bolje informisan o mogućnostima uključivanja, kao i da se mišljenja i preporuke mladih uvaže u donošenju strateških odluka koje ih se tiču.