Home [zabavnik] Predstavljanje novog instrumenta na festivalu Dis-patch

Predstavljanje novog instrumenta na festivalu Dis-patch

33
0

dispatch_reactablePosle gostovanja na gotovo svim velikim svetskim festivalima digitalno-medijske umetnosti i tehnoloških inovacija i posle nagrada na najprestižnijem od njih – Ars Elekctronica u Lincu 2005, Artificiel group gostuje an Dis-patchu sa svojim aktuelnim projektom Cubing.

Alexandre Burton, Julien Roy i Jipoveammy Lakatos su tri umetnika (i pronalazača) iz Montreala koji svoj rad lociraju u polje interaktivnih i audio-video instalacija unutar kojih se poigravaju sa objektima iz svakodnevnog života izmeštajući ih, preuveličavajući njihove dimenzije i koristeći ih kao instrumente kojima upravljaju složenim procesima kombinovanja zvuka i slike.

U svom poslednjem projektu Cubing polazni objekat jeste kultna nerd-igračka iz pred-digitalnih 80-ih godina prošlog veka, koja u ovom slučaju biva iskorišćena kao neka vrsta vizuelnog i zvučnog operacionog pulta. Performans je tokom čitavog trajanja prenošen putem video snimka na platno, tako da je svaka promena rasporeda raznobojne kocke uveličana i shematizovana za publiku koja na ovaj način kocku vidi kao jedinstveni instrument unutar kog su sjedinjena baza podataka, kontroler i sempler. Cubing je premijerno predstavljen na prošlogodišnjem MUTEK festivalu u Montrealu, a pre publike na Dis-patchu mogli su ga videti posetioci ovogodišnjeg Transmedialea i Roterdamskog filmskog festivala, kao i prestižnog Donau festivala u austrijskom gradu Kremsu ovog proleća.

www.artificiel.org
http://www.youtube.com/watch?v=YMOo4ykEa6U

REACTABLE Španija
U sada već tradicionalnom programu Dis-patch festivala koji beogradskoj publici predstavlja najnovije poduhvate iz “žanra” interaktivnih instalacija i uređaja koji su zasnovani na softverskim paketima poput Max MSP-a i šire, čast nam je da su naši ovogodišnje gosti ljudi koji su stvorili instrument koji je u centru pažnje ne samo umetničke i stručne javnosti već i najšire publike i koji je našao svoje mesto na muzičkoj sceni. Reč je o svojevrsnom muzičko-elektronskom hibridnom kolaborativnom instrumentu nazvanom Reactable – uređaju koji u sebi integriše multi-touch interfejs – realizovan u obliku površine kružnog oblika, koja je osetljiva na dodir i pokrete kako ljudskog tela tako i malih objekata koji u ovom slučaju služe kao pomagala kojima se proizvode zaista vrlo različiti efekti, ritmički paterni i dinamičke zvučne strukture.

Posle predstavljanja na festival Ars Electronica 2005. godine ovaj instrument ne prestaje da privlači pažnju publike i muzičara širom sveta, a svoju poptunu upotrebnu vrednost dokazao je na tekućoj turneji islandske megazvezde Bjork gde je REACTABLE predstavljen kao centralni muzički instrument. Poseban kvalitet ovog projekta jeste njegova fotogeničnost – s obzirom na oblik i na fluo-osvetljenost osetljive površine pokreti performera i minijaturna pomagala kojima se koriste su u svakom trenutku pred našim očima putem real-time video-prenosa na platno koje se nalazi na sceni. Iz toga proizilazi i interesovanje i korišćenje instrumenta u edukativne svrhe, posebno kada su u pitanju deca ometena u razvoju….

Beogradska publika će imati prilike da iskusi jednočasovni interaktivni performans u kome će učestvovati jedan o idejnih tvoraca instrumenta Sergi Jorda, iz laboratorije za muzičko-tehnološke eksperimente univerziteta Pomepu Fabra u Barseloni. Interaktivan – zato što će i publika imati priliku da iz prve ruke oseti čari jednog od najnaprednijih muzičkih instrumenata danas.

http://mtg.upf.edu/reactable
http://www.youtube.com/watch?v=0h-RhyopUmc
http://www.youtube.com/watch?v=FQwW3dp2FZY
http://www.youtube.com/watch?v=WEDia3CFdfg