Home [treninzi] Trening za trenere vršnjačkih edukatora/edukatorki

Trening za trenere vršnjačkih edukatora/edukatorki

51
0

sample1.gifY-PEER mreža proistekla je iz rada Međuagencijske grupe Ujedinjenih Nacija za zdravlje, razvoj i zaštitu mladih ljudi (IAG), dok je UNFPA (Populacioni Fond Ujedinjenih Nacija) pokrenuo ovu inicijativu u regionu Istočne Evrope i Centralne Azije.

Cilj rada Y-PEER mreže je osnaživanje mladih i osiguranje kvaliteta programa za mlade kroz standardizaciju vršnjačke edukacije. Sve se to odvija kroz osmišljavanje treninga, priručnika, akreditaciju organizacija i sertifikaciju vršnjačkih edukatora, trenera vršnjačkih edukatora i trenera trenera.

Danas Y-PEER mreža predstavlja veliku regionalnu mrežu čiji je broj članova u stalnom porastu. Pored regionalne mreže u svakoj od 39 zemalja u regionu istočne Evrope i Centralne Azije postoje nacionalne mreže. Smisao umrežavanja leži u komunikaciji i razmeni iskustava među ljudima koji se bave sličnim poslovima u sličnim zemljama jednog regiona. Iz ovakvih razmena rađaju se nove ideje i učvršćuje saradnja između organizacija, koje i same jačaju i osnažuju svoje članove.

“Trening Trening” je zamišljen kao aktivnost koja će se tradicionalno organizovati u novembru, a sa ciljem da se više bitnih treninga organizuju u isto vreme i na istom mestu. Ovakav vid rada u mnogome će pomoći razmeni iskustva i jačanju timova u okviru Y-PEER Mreže.

Na Kopaoniku, od 1. do 9. novembra 2007. godine održaće se dva paralelna treniga i to:

1. Trening za trenere vršnjačkih edukatora/edukatorki

Treneri: Ana Vilotijević, Miloš Stojiljković i Nikola Pucarević

2. Specijalizovani trening za trenere vršnjačkih edukatora/edukatorki upotrebom drame u edukaciji

Treneri: Jelena Pavlović i Vojislav Arsić

Kriterijumi za selekciju:

Kandidati moraju da pokažu interes za vršnjačku edukaciju kroz volonterski rad, humanitarni rad, kao i kako planiraju da stečeno znanje i veštine primene u praksi
Starosna granica je 26 godina
Kandidati trebaju biti otvoreni za učenje, širenje znanja i primanje konstruktivnih kritika
Kandidat mora imati sposobnost da motiviše, aktivira grupu u procesu edukacije, da koristi interaktivni model vršnjačke edukacije, stvara prijatnu atmosveru, obezbeđuje precizne informacije, posreduje u konfliktu, i razume dinamiku grupe.
Kandidati moraju biti u mogućnosti da cene, poštuju razlicitost, uključujući: godine, prihode, rasu, nacionalnost, religiju, veroispovest, pol, rodni identitet, seksualnu orientaciju, nesposobnost, smetnje, invaliditet i geografski region.
Prilikom izbora učesnika i učesnica vodiće se računa na:

Rodnu zastupljenost
Zastupljenost što više tema u vršnjačkoj edukaciji
Geografska rasporedjenost
Iskustvo u radu u vršnjačkoj edukaciji i upotrebi drame u edukaciji
Članstvo organizacije u Y-PEER Mreži
Prijavljivanje za treninge vrši se slanjem Prijave, CV i Motivacionog pisma na srpskom jeziku na e-mail.

To: youthpeer@gmail.com

Subject: Trening Trening

Najkasnije do 20. oktobra 2007. godine

Od učesnika koji prođu selekciju za treninge se očekuje kompletno učešće na treningu kao i organizacija treninga za vršnjačke edukatore po završetku treninga.

Svi učesnici će dobiti sertifikat o uspešno završenom treningu.

Lista učesnika treninga biće objavljena 25. oktobra 2007. godine.

za više informacija:

www.ypeer.net

youthpeer@gmail.com