Home [njuz] Hitna sednica NNV ili studentski protest

Hitna sednica NNV ili studentski protest

42
0

knjiga.jpegStudentska organizacija Univerziteta u Banjaluci (SOBL) zatražila je hitno održavanje sednice Nastavno-naučnog veća banjalučkog Univerziteta na kojoj bi bilo razgovarano o postupcima i ponašanju dekana Poljoprivrednog fakulteta Nikole Mićića i izmenama Odluke o uspostavljanju studentskog predstavničkog tela. "Postupci dekana Mićića naštetili su ugledu banjalučkog Univerziteta i ugrozili akademske slobode suprotno svim zakonskim i etičkim normama ponašanja na jednoj visokoškolskoj ustanovi", navodi se u saopštenju.

SOBL ističe da Univerzitet u Banjaluci ne sme dopustiti da bilo koji nosilac javne funkcije psuje, vređa studente i njihove predstavnike, te saziva sastanke i iznoseći neistine.

SOBL traži da se o ovakvim postupcima otvoreno raspravi na organu Univerziteta i da se izmeni Odluka o uspostavljanju Studentskog predstavničkog tela, koja će garantovati kontinuirano učešće studenata u procesu odlučivanja.
"Ova odluka treba da omogući izbor predstavnika studenata u skladu sa zakonom, te da ne ugrožava opstanak SOBL-a, a analogno tome i Studentske unije Republike Srpske", navodi se u saopštenju.

Iz SOBL-a upozoravaju da će preduzeti široku akciju izražavanja nezadovoljstva, ukoliko sednica Nastavno-naučnog veća Univerziteta sa traženim dnevnim redom ne bude održana do utorka, 16. oktobra.

Izvor: Studentski svet