Home [njuz] Ekonomisti UNS traže prečicu do diplome

Ekonomisti UNS traže prečicu do diplome

76
0

sample-21.jpgStudenti treće godine Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu tražili su od uprave svog fakulteta da im omogući bezuslovan upis četvrte godine studija, jer bi, ako se to ne omogući, 300-400 studenata moralo da obnovi treću. S obzirom da bi ovakav ustupak bio protivan aktuelnom zakonu o visokom obrazovanju, ali i prethodnom zakonu o univerzitetu, uprava na to nije pristala, pa su nezadovoljni studenti 1. oktobra organizovali tribinu na kojoj su sa svojim zahtevima upoznali i predstavnike Univerziteta.
Ovom skupu, pored studenata Ekonomskog i još nekih fakulteta, prisustvovali su i prof. dr Miroslav Plančak, prorektor za nastavu UNS, prof. dr Pere Tumbas, v.d. dekana Ekonomskog fakulteta, Nebojša Novaković, predsednik univerzitetskog Studentskog parlamenta i Nikola Čubrilo, student-prorektor UNS.

Organizatori tribine o ovom skupu nisu obavestili medije, jer su, kako je to juče „Dnevnikovom“ novinaru rekao jedan student ekonomije, mislili da će biti udovoljeno njihovom zahtevu, ali kako do toga nije došlo, ipak su odlučili i javno da se oglase.
S obzirom na ovakav redosled poteza, studenti su, očigledno, i sami svesni da traženje potpuno bezuslovnog upisa i nije nešto čime mogu da se diče, a i znaju da nikako nije po zakonu.

Međutim, studenti svoj zahtev baziraju na tvrdnji da su neki fakulteti UNS omogućili bezuslovan upis, pa insistiraju na tome da, kada mogu drugi, hoće i oni. Koliko su njihove tvrdnje o prilikama na drugim fakultetima istinite videće se kada se o ovom problemu izjasni Senat Univerziteta u Novom Sadu, a, kako je juče za „Dnevnik“ rekao Nebojša Novaković, predsednik Studentskog parlamenta UNS, trenutno ni na jednom fakultetu nema bezuslovnog upisa. On je podsetio da je takvih izuzetaka bilo prošle godine.

Argumenti studenata ekonomije koji traže bezuslovan upis su da bi „čim“ odslušaju četvrtu godinu bili apsolventi i mogli svakog meseca da polažu ispite, pa bi brže ispolagali onih 10-15 preostalih ispita i za dve godine stigli do diplome, a „Fakultet i Univerzitet brže bi se otarasili starih generacija“…
Takođe misle da bi bilo komplikovano i skupo fakultetu da im organizuje nastavu ako ponavljaju treću godinu, s obzirom da na ovom fakultetu u 2007/8. stiže i treća godina po „bolonjskom režimu“, pa bi se treća godina studija organizovala u dva paralelana sistema.

– Radi se o studentima koji su završna generacija starog sistema studiranja i zaista ih ima mnogo s ovakvim problemom. Sigurno je da to nije slučaj samo na Ekonomskom fakultetu već i na drugim, i našeg i drugih državnih univerziteta – kaže za „Dnevnik“ Nikola Čubrilo, student-prorektor.
– Zato i uprava Ekonomskog fakulteta želi da o ovom problemu raspravlja univerzitetski senat, kako bi, možda, bio utvrđen jedinstven stav na Univerzitetu.
Moj utisak sa skupa koji su organizovali studenti ekonomije je da oni žele što ranije da odu s fakulteta, a da se za „bolonjce“ bez problema organizuje nastava.

Izvor: Dnevnik