Home Mladi su zakon! U toku realizacija projekta “Upoznaj svoj grad”

U toku realizacija projekta “Upoznaj svoj grad”

122
0

U toku je realizacija projekta “Upoznaj svoj grad”, koji sprovode članovi Učeničkog parlamenta Ugostiteljsko-turističke škole iz Beograda. Projekat se realizuje uz podršku Ministarstva omladine i sporta, kroz program “Mladi su zakon” i preko resurs centra Centar za građansko delovanje.

Ideja projekta je da tim učenika obrazovnih profila turistički i kulinarski tehničar, u saradnji sa nastavnicima turizma, kuvarstva i poslastičarstva, organizuje turističko vođenje za učenike iz osetljivih društvenih grupa, kako bi se podstakla međugeneracijska saradnja, promovisali solidarnost i humanost, empatija i otvorenost prema različitostima. Ture se organizuju sa različitim grupama učesnika iz škola i drugih institucija u kojima borave mladi iz osetljivih društvenih grupa. 12. decembra je organizovana tura u Beogradu za učenike prvog razreda Ugostiteljsko-turističke škole. Maturanti ove škole su govorili o Konaku kneginje Ljubice, Sabornoj crkvi i Bajrakli džamiji, kao i bitnim ličnostima po kojima ulice kroz koje je grupa prošla nose imena (Pop Luka, Sima Marković, Kralj Petar). Na samom kraju ture, učenici su posetili Narodno pozorište, uz pratnju stručnog vodiča. 24. decembra je organizovana tura u Beogradu za učenike OŠ “Branko Pešić”. Učenici su, uz pratnju profesora i đaka Ugostiteljsko-turističke škole, prošetali pored značajnih znamenitosti poput Konaka kneginje Ljubice, Saborne crkve i Kalemegdanske tvrđave, o kojima su saslušali bitne i interesantne informacije. Potom su posetili Zoološki vrt i Narodnu banku Srbije.

Aktivnosti na ovom projektu omogućavaju mladima iz društveno osetljivih grupa da kvalitetno provedu slobodno vreme, upoznaju kulturu i kulturno nasleđe Beograda i neformalno se druže sa vršnjacima. Učenici Ugostiteljsko-turističke škole kroz projekat razvijaju svoje stručne kompetencije za buduću profesiju, kao i aktivizam i volonterski duh. Razvijanje stručnih kompetencija učenika Ugostiteljsko-turističke škole u oblasti turizma i ugostiteljstva doprineće njihovom daljem profesionalnom razvoju i boljem pozicioniranju na tržištu rada.