Home [njuz] Motivaciono pismo važnije za posao od radne biografije

Motivaciono pismo važnije za posao od radne biografije

52
0

community-big.pngPri prijavljivanju kandidata na oglas za posao, poslodavci često zahtevaju da im se pored biografije (CV) pošalje i motivaciono pismo kako bi bolje upoznali potencijalnog zaposlenog. U agencijama za zapošljavanje (HR agencijama) upozoravaju da kandidati budu pažljivi pri pisanju motivacionog pisma …

..pisanju motivacionog pisma jer poslodavci više obraćaju pažnju na taj dokument nego na sam CV.

Motivaciono pismo je dokument u kojem kandidat treba da navede što više informacija o sebi i stvori takvu sliku kojom će ubediti selekcionu komisiju da izabere baš njega.
U motivacionom pismu treba da stoji što više podataka koji će na najbolji način odgovoriti na pitanja o kandidatu, njegovim mogućnostima i željama.

– Motivaciono pismo je jedini dokument koji je prihvatljivo poslati uz biografiju, dok se diplome i ostali dokumenti šalju na uvid tek na insistiranje poslodavca – objašnjava Biljana Radosavljević iz HR „Srna konsalting".
Ona dodaje i da je poželjno da se motivaciono pismo pošalje u tekstu mejla, kako poslodavac ne bi dobio prazan mejl s atačmentom u kom se obavezno nalazi biografija.

– Na taj način se poslodavcu pokazuje da se kandidat potrudio da sebe predstavi u što boljem svetlu. Motivaciono pismo često može da bude i od presudnog značaja, jer su biografije kandidata koji apliciraju na istu poziciju slične, pa se potencijalni novozaposleni može oceniti samo na osnovu motivacionog pisma – dodaje Radosavljević.

Motivaciono pismo ne treba da bude predugačko i, prema rečima stručnjaka, treba da ima maksimalno četiri pasusa, koji svaki za sebe predstavlja posebnu tematsku celinu.
Stručnajci iz HR agencija savetuju kandidate da pažljivo pročitaju svoje motivaciono pismo pre nego što ga pošalju, a kao jedna od preporuka je da se napiše više verzija i uz pomoć prijatelja odabere ona najbolja.

Izvor: 24 sata