Home [njuz] Po kom programu će se studirati?

Po kom programu će se studirati?

41
0

core.jpegJoš uvek nije sasvim jasno kako će i po kom programu studenti u Srbiji nastaviti svoje školovanje. Naime, Konferencija univerziteta Srbije (KONUS) uputila je predloge da se da se svima koji ove godine treba da upišu drugu godinu, omogući prelazak na budžetsko obrazovanje i da se ..

studentima koji su studije započeli po starim programima, takav način studiranja odobri do 2011. godine.

Studentske organizacije podržale su predloge KONUS-a, ali upozoravaju da mogućnost da se isti problem pojavi i sledeće godine.

Konferencija univerziteta Srbije zatražila je od skupštine Srbije tumačenje zakona, kako bi studentima koji uče po starim programima, bilo omogućeno da po tim programima završe studiranje do 2011 godine, a ne do 2007, kako je to zakonom predviđeno.
Pored toga, sa ministrom prosvete ostvaren je dogovor da se svima koji ove godine treba da upišu drugu godinu, omogući prelazak na budžetsko obrazovanje, a ne samo da se to odnosi na zakonskih 20 odsto studenata.

Studentska uniija Srbije se slažu da su takve mere potrebne, ali upozorava da će, ukoliko se nešto u međuvremenu ne uradi, problem kulminirati sledeće školske godine, kaže Nemanja Stamenčić iz Studentske unija Srbije.
"Sledeće godine će prvenstveno u problemu biti studenti koji su sada upisali prvu godinu jer će apsolutno isti problem imati ako se nešto ne promeni", kaže Stamenčić.

On je rekao i da su drugi problem studenti koji će sada upisati drugu godinu uslovno sa 37 bodova. "(Oni) će morati 60 bodova da daju iz druge godine po programima koji nisu reformisani i onih dodatnih od 23, da bi dali uslov za upis u treću godinu", kazao je Stamenčić.

U Studentskoj uniji Srbije jedino rešenje vide u suštinskoj reformi visokog obrazovanja i sprovođenju bolonjskog procesa
"Oni moraju da racionalizuju svoje studijske programe, da uvedu koncept kontinualnog ocenjivanja i maksimalnog rada sa studentom tokom semestra, kako bi studenti za ono vreme koje je predviđeno, a to je 8 sati dnevno, uspeli da savladaju studentske programe i tada će se te prolaznosti povećati za preko 80 odsto. Sigurno i neće biti problema kao što ih ima sada", rekao je Stamenčić.

Prodekan za nastavu Beogradskog univerziteta Neda Bokan očekuje da će poslanici Skupštine Srbije izaći u susret studentima i profesorima.
Međutim, iako oni žele da na najbezbolniji način sprovedu neophodne reforme u visokom obrazovanju, Bokanova kaže da je za uspeh potrebno vreme i dodaje da je jedna od prepreka, duga tradicija univerziteta.

"Sa jakom tradicijom univerzitet se teško menja i uvek ima nešto dobro što treba da se zadrži i nešto novo što treba prihvatiti i onda je tu potrebno vreme i daje se mogućnost da i nastavnici i studenti sagledaju šta treba da se promeni jer i jedni i drugi odlučuju kako će reforme da se izvode", rekla je Bokanova.
Zahtev da se izjasni o spornim pitanima upućen je Skupštini Srbije. Poslanici bi morali da se pozabave tim pitanjem pre 1. oktobra i početka studentske školske godine.

Međutim, iako je potrebno da studenti na početku nove akademske godine znaju svoj status, zbog sporosti rada parlamenta, malo je verovatno da će se to na vreme dogoditi.
Ipak, u univerzitetu ne očekuju veće kašnjenje i smatraju da neće biti problema ukoliko tumačenje iz parlamenta stigne nekoliko dana kasnije.