Home [zabavnik] Ocene đaka uskoro stižu SMS-om

Ocene đaka uskoro stižu SMS-om

32
0

mobilni.jpegNeki roditelji će od naredne godine biti redovnije informisani o uspehu njihove dece u školi. Naime, roditeljima, čija deca idu u škole koje imaju elektronske dnevnike, od sledeće godine će automatski stizati SMS poruke ili i-mejlovi ukoliko njihovo dete dobije lošu ocenu ili pobegne sa časa.

Elektronski dnevnici za sada postoje u 150 osnovnih i srednjih škola u Srbiji. Dosadašnje iskustvo sa elektronskim dnevnicima u tim školama je pokazalo da je povećan prosek ocena i smanjen broj neopravdanih izostanaka.
Elektronski dnevnik omogućava kompjutesko arhiviranje svih podataka o učenicima, njihovim ocenama, izostancima i komentarima profesora.

Profesori upisuju u bazu podataka svaku promenu, a roditelj, ukoliko ga nešto zanima, može poslati SMS ili i-mejl i dobiće odgovor.
Novina je da će od sledeće godine, ukoliko žele, roditelji automatski bez predhodnog zahteva moći da dobijaju poruke koje će ih odmah obaveštavati o ocenama, izostancima ili incidentima.

Mirjana Ilić, majka učenika četvrtog razreda, kaže da posledica i neznanja, a i nemirluka može da bude loša ocena.
"Tako da mislim da će mi to biti jedan dragocen način da me upozori da reagujem i zajedno sa detetom da poradimo na prevazilaženju nekih problematičnih situacija i da sarađujem sa predmetnim nastavnikom da prosto to prevaziđemo", rekla je ona

Roditelji koji žele da im automatski stižu poruke za ovu uslugu će izdvojiti 200 dinara za jednu školsku godinu.
Uprkos bojazni nekih profesora da će posle uvođenja ovog programa kontakt sa roditeljima nestati, istraživanja pokazuju da je on tri puta veći nego prethodnih godina kada se ovaj program nije koristio.

Milena Bićanin, direktorka OŠ „Drinka Pavlović“ kaže da bi bilo najbolje da roditelji sa decom probleme rezreše u razgovoru kod kuće.
"Znači da se taj odnos poverenja između roditelja i dece kada je u pitanju uspeh u školi, i uopšte status tog deteta u tom uzrastu, da nekako bude na nivou većeg poverenja", kazala je ona.

Ovaj sistem je uveden u 80 osnovnih i 70 srednjih škola u Srbiji i za sada daje pozitivne rezultate. Prosek ocena je viši za 10 posto, a broj neopravdanih izostanaka manji za 20 odsto.
Uvođenje elektronskih dnevnika škole košta 72 hiljade dinara plus PDV, i u cenu su uračunati ceo softver, obuka za rad i dopunski softveri.

Ovaj program do kraja godine biće uveden u još 50 škola u Srbiji, a kupovinu ovog softvera finansirale su same škole, uz pomoć roditelja, Fonda za otvoreno društvo i drugih nevladinih organizacija.

Izvor: B92