Home [njuz] Pravo privlačno i kad se plaća

Pravo privlačno i kad se plaća

41
0

diploma.jpgI ovogodišnji upis brucoša na Univerzitetu u Novom Sadu potvrdio je da je konstantno veliko interesovanje mladih za studije prava, bez obzira na to što će se tek manje od 20 odsto brucoša na novosadskom Pravnom fakultetu školovati na teret državnog budžeta, dok će ostali sami plaćati školarinu od 65.000 dinara.

Školarina očigledno nije uticala na smanjenje interesovanja za studije prava i brucoši s kojima smo pričali jedinstveni su u stavu da će im diploma Pravnog fakulteta otvoriti mnogobrojne i raznovrsne šanse za zaposlenje.
U prvom roku na Pravni fakultet UNS-a upisalo se ukupno 853 brucoša (181 budžetski i 672 samofinansirajuća), a u ovom, septembarskom, na 97 slobodnih mesta konkurisalo je 88 kandidata.

Iako će se tek danas znati koliko njih će steći pravo na indeks, jer su juče polagali prijemni ispit, sasvim je sigurno da će novosadski Pravni fakultet u 2007/8. imati još jednu mnogobrojnu generaciju brucoša, kao i da će svoju upisnu kvotu od 950 mesta gotovo sasvim ispuniti.

Inače, u drugom upisnom roku na 13 fakulteta UNS-a za upis je konkurisalo ukupno 732 kandidata: na Poljoprivrednom 63 (303 slobodnih mesta), Filozofskom 85 (194), Tehnološkom 30 (154), Pravnom 88 (97), Medicinskom 53 (60 mesta na studijama na engleskom jeziku), Fakultetu tehničkih nauka 75 (171), Ekonomskom 30 (265), Prirodno-matematičkom 58 (173), Akademiji umetnosti 80 (35), Građevinskom 31 (212), TF “Mihajlo Pupin” 98 (290), Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja devet (šest) i Pedagoškom 32 (87). Za jedno slobodno mesto na Učiteljskom fakultetu na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici nije bilo kandidata.

Medicinski fakultet UNS-a u prvom upisnom roku podelio je svih planiranih 380 indeksa brucošima na medicini, stomatologiji, farmaciji i zdravstvenoj nezi, a sada u drugom krugu upisa raspisao je konkurs samo za studije na engleskom jeziku, gde je po 20 mesta na studijama medicine, stomatologije i farmacije.
Odziv je bio odličan jer se prijavilo čak 53 kandidata: na medicini 34, na stomatologiji sedam i na farmaciji 12, a, kako “Dnevnik” saznaje u Studentskoj službi ovog fakulteta, gotovo svi kandidati su iz zemalja u okruženju (bivših republika SFRJ).
Školarina za strane državljane za ove studije je 3.600 i 4.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Takođe, u skladu s propozicijama konkursa za upis na državne fakultete u Srbiji, po kojima se u drugom roku upisuju državljani Srbije koji su srednju školu završili u inostranstvu, na Medicinskom fakultetu konkurisala su i dva kandidata za upis na studije farmacije, odnosno stomatologije na srpskom jeziku (za ovu kategoriju brucoša ima ukupno deset mesta).
Za studije medicine, stomatologije i farmacije na srpskom jeziku prijavilo se i šest stranih državljana, takođe iz susednih zemalja (na prvu godinu osnovnih studija može se upisati neograničeni broj stranaca). Prijemni ispiti na Medicinskom fakultetu takođe su održani juče.

Danas je provera znanja kandidata za indeks Filozofskog, Poljoprivrednog, Fakulteta tehničkih nauka, Prirodno-matematičkog i Građevinskog fakulteta.

Upis studenata s invaliditetom

Na zahtev Novosadskog udruženja studenata s invaliditetom, Izvršno veće Vojvodine donelo je odluku o upisu 16 studenata s invaliditetom u prvu godinu studija u školskoj 2007/8. godini na visokim školama strukovnih studija u Vojvodini čiji je osnivač Pokrajina i na fakultetima Univerziteta u Novom Sadu.
Školovanje ovih brucoša, koji su položili prijemni ispit, finansiraće se iz budžeta.

Brzi rezultati na Ekonomskom

Kandidati koji su juče pre podne polagali prijemni ispit na Ekonomskom fakultetu u Subotici već posle podne su znali kako su prošli jer je objavljena preliminarna rang-lista. Prijemni je polagalo 30 kandidata, od kojih je 27 konkurisalo za redovne studije, a tri za učenje na daljinu.
Svi su položili, a čak njih 26 ima ukupno 51 i više bodova. Toliki broj bodova je inače dovoljan za upis na teret budžeta, ali su na Ekonomskom fakultetu sva budžetska mesta popunjena u prvom upisnom roku, pa će brucoši koji sad dobiju indeks plaćati školarinu od 80.000 dinara za redovne studije i 90.000 dinara za učenje na daljinu.

Izvor: Dnevnik