Home [njuz] Manje omladinskih zadruga zbog starosne granice

Manje omladinskih zadruga zbog starosne granice

75
0

calendar.gifBroj omladinskih i studentskih zadruga prepolovio se za poslednjih godinu dana, otkad je stupio na snagu novi Zakon o radu po kom članovi ne smeju imati više od 30 godina. U svakom trenutku, preko omladinskih zadruga u Srbiji 100.000 mladih traži posao.

Smanjenje broja zadruga u Srbiji rezultat je povećanih dažbina koje zadruge moraju da plaćaju za svoje članove, manjka poslova u ponudi, ali i odredbe Zakona o radu po kojoj članovi zadruge ne smeju imati više od 30 godina – kaže za "24 sata", Milosav Purić, generalni sekretar Omladinskog zadružnog saveza Srbije.
Među mladima koji, prema njegovoj proceni, stalno traže posao preko zadruga, najviše je srednjoškolaca. Angažovanje najlakše nalaze oni koji su spremni na fizički teške poslove na građevini, utovaru i istovaru, kao i oni koji hoće da rade u magacinu i fizički u direktnoj proizvodnji.

Visina zarade člana zadruge zavisi od vrste posla koji obavlja i od obrazovanja. Svaki angažovani, osim ako nije student ili učenik, ima pravo na penzijski staž, kao i na zdravstveno osiguranje, ako nije osiguran po drugom osnovu.
– Mnogi poslodavci tu priliku iskoriste za probni rad, pa nakon određenog vremena prime radnika za stalno – objašnjava Stevo Vukanović, direktor Omladinske zadruge "Nova Palilula", koja postoji od 1992. godine i ima više od 1.000 članova.

Godišnju članarinu, koja sad iznosi od 200 do 450 dinara, i procenat koji zadruga može da uzme od plate člana, (10 odsto) određuje Omladinski zadružni savez.
Ukoliko član zadruge primeti da se u njegovoj zadruzi ne pridržavaju ovih propisa, može to da prijavi na telefon saveza 011/328-37-47, koji se nalazi u Siminoj ulici broj 9

Jesenji programi zapošljavanja

Treća faza projekta „Lakše do posla" počela je juče u opštini Vračar. Osim na Vračaru, ove jeseni biće organizovani različiti programi i na drugim opštinama.
Prema podacima stručnjaka, posle takvih programa zapošljavanje je lakše za 14 odsto. Tako će na Zvezdari početi da radi „Poslovni klub" s ciljem učenja veština iz oblasti preduzetništva, na Novom Beogradu će biti sprovedena obuka za buduće radnike koji žele da se zaposle u „Minel kotlogradnji", dok je trenutno opšta navala na Čukarici, gde će od 10. septembra biti organizovana obuka za rad na računarima.

Najpouzdaniji način da zainteresovani saznaju šta se sve nudi i kakvi programi postoje za pronalaženje poslova i dokvalifikacije je informisanje preko Nacionalne službe za zapošljavanje.

Izvor: 24 sata