Home [njuz] Nagrade Sarajevo Film Festivala

Nagrade Sarajevo Film Festivala

258
0

sarajevo_film_festNa svečanoj ceremoniji u subotu, 25 avgusta, dodeljene su nagrade Takmičarskog programa Sarajevo Film Festivala. Ovogodišnjim žirijem predsedavao je glumac Jeremy Irons a u žiriju su bili i Meinholf Zurhorst, Frederick Maire, Ozgu Namal i  Andrea Štaka. Žiri je nagradu za najbolji film dodelio reditelju Ozer Kiziltan-u za ostvarenje ‘Čovjekov strah od Boga’.

Nagradu za najboljeg glumca dobio je Saša Petrović za film „Teško je biti fin“, redatelja Srđana Vuletića dok je nagradu za najbolju glumicu dobila Saadet Isil Aksoy za film "Jaje/Yumurta", redatelja Semih Kaplanoglu-a. Specijalnu nagradu žirija je dobio film "Ja sam iz Titovog Velesa/Jas sum od Titov Veles" i rediteljki Teoni Strugar-Mitevskoj. Priznanje Special Mention je pripala glumici Maria Varga za film "Iskino Putovanje/ Iszka Utaza'sa".

U takmičarskom programu dokumentarnog filma žiri u sastavu Tarik Samarah, Stefan Haupt i Adela Peeva dodelio je nagradu za najbolji film ostvarenju ‘Informativni razgovori’ reditelja Namik Kabil-a. Nagradu za ljudska prava dobio je film ‘Problemi sa komarcima i druge priče /The mosquito problem and other stories’ reditelja Andrey Paounov-a. Specijalno priznanje dobio je film ‘Eho’ reditelja Marka Popovića.

U takmičarskom programu kratkog filma žiri u sastavu  Namik Kabil, Frederic Boyer i Balint Kenyeres nagradu za najbolji film dodelio je ostvarenju ‘Valovi/Valuri’ koji je režirao Adrian Sitaru. Specijalno priznanje dobilo je ostvarenje  ‘Tripe and Onions/Tripice i luk’ reditelja Marton Szirmai-a dok je specijalno priznanje dobio film ‘Rupa’ reditelja Marka Šantića. 

Ovom prilikom Sarajevo Film Festival dodelio je i Specijalno Srce Sarajeva dugogodišnjem prijatelju Festivala, glumcu Steveu Buscemiu.