Home [njuz] Mladi talenti na praksi u evropskim institucijama

Mladi talenti na praksi u evropskim institucijama

51
0

seminar.jpegNedavno se iz Brisela u rodni Sombor vratila dvadesetsedmogodišnja Gabrijela Bogišić, koja je kao praktikantkinja bila na praksi u evropskim institucijama u ovom gradu. Reč je o „evropskom praktikumu” koji finansira Kulturna fondacija podunavskih Nemaca pokrajine Baden-Virtenberg.

Ova fondacija pruža šansu mladim i angažovanim ljudima iz Srbije, koji govore nemački jezik, da prođu praksu u koordinacionom birou Instituta za odnose sa inostranstvom u Štutgartu i predstavništvu pomenute pokrajine pri Evropskoj uniji u Briselu.
– Godinu i po dana sam boravila u Ifo koordinacionom birou u Somboru, a posle toga tri meseca u evropskim institucijama – kaže Gabrijela Bogišić, koja je inače apsolvent germanistike Univerziteta u Novom Sadu.

– Najpre sam bila u Štutgartu, gde sam se uključila u rad pokrajinske vlade Baden-Virtenberg, u Ministarstvu za spoljnu politiiku, odnose sa inostranstvom i evropska pitanja, a drugi deo prakse obavila sam u njihovom predstavništvu u Briselu.
Gabrijela Bogišić je u Briselu bila angažovana na izradi referata za evropska pitanja.
-Tu sam se uglavnom bazirala na pripremi Nemačke za predsedavanje Evropskoj uniji. U okviru svih tih priprema, organizovan je dan omladinaca, a ja sam radila na propagandnom materijalu i razvila originalni moto „Evropa je naša budućnost, umešaj se”, koji je izazvao veliko interesovanje – priča Gabrijela.

Posle Gabrijele, uskoro na put kreće i Jelena Horvat iz Svetozara Miletića, nedaleko od Sombora, koja će svoj boravak započeti u novembru u Štutgartu, gde će boraviti tri meseca.
Prema rečima koordinatora za Vojvodinu Petera Kracera, praktikanti se upoznaju sa radom menadžmenta u oblasti kulture, ali i na područjima evropskih pitanja i međunarodnih odnosa.

Boravak Gabrijele Bogišić a uskoro i Jelene Horvat jeste ujedno i veliko priznanje mladim ljudima iz Srbije, koji će znanja koja su stekli u Briselu, baš na evropskim pitanjima i oblasti integracija, pomoći da se bolje razumeju stavovi zapada i da mnogo toga što je značajno u važnim evropskim institucijama bude primenjeno na ovim prostorima.

Izvor: Politika