Home [njuz] Za jedan indeks – dva juga

Za jedan indeks – dva juga

36
0

knjiga.jpegKada bi se izvela neka uopštena kalkulacija, jedan student, za četiri godine redovnog studiranja, košta najmanje koliko i dva nova Zastavina juga. Irena Pavlović iz Kruševca, koja je nedavno diplomirala na Prirodno-matematičkom fakultetu u severnom delu Kosovske Mitrovice, veli da joj je za školovanje godišnje bilo potrebno najmanje 2.000 evra …

i pored toga što je stanovala u Studentskom domu gde je mesečno za hranu i smeštaj plaćala samo 3.800 dinara.
Tačnije, za ležaj u sobi Be kategorije Studentskog centra morala je da izdvoji 1.100 dinara, dok je za ishranu mesečno plaćala 2.700 dinara.

Irena navodi da joj je godišnje bilo potrebno oko 16.000 dinara za udžbenike, s tim što su studenti često fotokopirali knjige i tako bili pošteđeni većih izdatka. Ovaj diplomirani student kaže da su i ona i njeni drugari sa fakulteta uglavnom skromni pa su se, kada je u pitanju garderoba, obuća, ali i „propratne” stvari, uglavnom opredeljivali za ono što je jeftino.
– Mnogi od mojih kolega su radili i studirali. I pored toga što su bili opterećeni nastavnim programom, trudili su se da svaki slobodni trenutak iskoriste da zarade za džeparac, i bar koliko-toliko rastere budžet svojih roditelja – kaže Irena Pavlović, navodeći da je njena generacija prva koja je upisala smer turizma pa tako nema uvid u to koliko bi eventualno koštale stručne ekskurzije organizovane na nivou fakulteta.

Kako ne bi zaostajali za svojim kolegama u većim univerzitetskim centrima, Irena i studenti sa njene grupe sami su organizovali putovanja, odnosno ekskurzije po Kosmetu, gde su put, ali i dnevni trošak, plaćali iz svog džepa.
Kao dobar student (prosek 8,8), Irena je bila pošteđena plaćanja upisa godine i prijava ispita za šta bi joj godišnje trebalo bar još oko 5.000 dinara. Ona kaže da su u prilici da jeftinije prođu svi studenti čiji je prosek veći od 8,5.

Dobar student je i Nikola Gvozdović, koji živi u Kosovskoj Mitrovici sa roditeljima, a studira na Građevinskom fakultetu u ovom gradu. Na jesen će upisati treću godinu, a za sada je redovno i sa dobrim uspehom polagao ispite.
On, iako je na budžetu, ipak mora da odvoji za upis godine 620 dinara, za overu semestra 520, za prijavu ispita 120 dinara. Kada su u pitanju knjige, najjeftiniji je, recimo, udžbenik iz biologije koji košta oko 500 dinara, a najskuplja je zbirka iz geodezije, za koju studenti moraju da izdvoje oko 10 evra ili nešto više od 800 dinara.

– Mi smo verovatno među malobrojnim studenata kojima je dozvoljeno da fotokopiraju knjige. Malo nas je u grupi pa možemo da razmenjujemo udžbenike, i često se desi da jednu knjigu koriste dva studenta. Inače, fotokopiranje u gradu je upola jeftinije nego na fakultetu – kaže Nikola Gvozdović, koji, kao i ostali studenti Prištinskog univerziteta, svoje želje uspeva da svede na minimum. On ističe da je pribor koji on koristi (lenjiri, šestari, rapidografi) skup i košta ga godišnje bar 5.000 dinara…

Nikola, kao i većina njegovih vršnjaka na Kosmetu, ne kupuje takozvane firmirane stvari, ali voli da u svojoj garderobi ima ponešto vredno. Bar dva puta godišnje kupi patike – letnje i zimske.
Kao i svi njegovi vršnjaci uveče izađe. Cene u većini kafića su slične, pa za jedan večernji izlazak treba da izdvoji oko 500 dinara. Jednom godišnje, kao i svi, odlazi na letovanje, a samo ovogodišnje koštalo ga je oko 500 evra.

Ako se na redovne troškove za knjige, garderobu, sredstava za higijenu doda i novac za iznajmljivanje stana u Kosovskoj Mitrovici (oko 200 evra), sva računica se svodi na to da je studiranje na Kosovu i Metohiji veoma skupo.

Izvor: Politika