Home [akcija] Slobodna Zona je otvorena: Tamo gde je muzika glasna, revolucija može da...

Slobodna Zona je otvorena: Tamo gde je muzika glasna, revolucija može da uspe!

59
0

PublikaProjekcijom filma Dan oslobođenja večeras je u Beogradu, Novom Sadu i Nišu otpočelo 13. izdanje Filmskog festivala Slobodna Zona . U beogradskom Sava Centru Slobodnu Zonu svečano je otvorio gost selektor Teofil Pančić i tom prilikom poručio: „Kada sam ja bio klinac, u tamo nekoj zemlji, u tamo nekom sistemu kojeg se svi verovatno sećate kao i ja, postojalo je nešto što se zvalo eufeministički filmovi za odrasle. Znate na šta mislim, to su bili oni filmovi golicavog erotskog sadržaja zbog kojeg se išlo u periferijske neugledne bioskope. A zapravo svi znamo da su u to vreme svi filmovi u bioskopu bili filmovi za odrasle. Ne u tom, nego u onom bukvalnom smislu. Danas, kada pogledate šta se pušta u bioskopima, zaključujete da se puštaju isključivo filmovi za decu – mada se tako ne zovu. Festivali kao što je Slobodna Zona su jedno od retkih mesta gde se zaista mogu gledati filmovi za odrasle, slobodne ljude. Uživajte,  otvaram Slobodnu Zonu!

 

 

Beograđane je pozdravio i reditelj filma Dan oslobođenja Morten Traavik koji se na oduševljenje mnogobrojne publike obratio na srpskom: „Dobro veče Beograde, dobro veče Srbijo! Kao što je rekao veliki vođa Kim Il Sung Tamo gde je muzika glasna, revolucija može da uspe! Kao deo tima koji je radio na ovom filmu, srećan sam što sam ovde konačno u poslednjoj republici bivše Jugoslavije, koju još uvek nismo oslobodili. Nadam se da ćete uživati u filmu, kao i mi koji smo na njemu radili”.

 

Do 6. novembra publika  u sva tri grada moći će da uživa u više od 45 dokumentarnih i igranih ostvarenja iz celog sveta, za čiji odabir su se pored gosta selektora Teofila Pančića pobrinuli i dugogodišnja selektorka međunarodnog programa  Branka Pavlović, kao i Ivan Bakrač i Jelena Maksimović, novi selektori regionalnog programa Slobodne Zone.

 

Preporuka selektora Slobodne Zone za dan nakon otvaranja pored Ade za gradonačelnicu i Čavele za koju vlada najveće interesovanje, a koje je odabrao Teofil Pančić, je i film Iza kamere u kome snimatljka Kirsten Džonson preispituje moć kamere i odnos između osoba ispred i iza nje kroz materijal koji je tokom karijere snimila širom sveta.

 

Više informacija o filmskom i pratećem programu dostupno je na sajtu festivala freezonebelgrade.org

 

Dobro došli u Slobodnu Zonu!