Home Mladi su zakon! Održan “Ring the alarm” festival u okviru “Mladi su zakon” projekta “Pošumljavanje:...

Održan “Ring the alarm” festival u okviru “Mladi su zakon” projekta “Pošumljavanje: put do prostora za mlade“

101
0

Drugo izdanje “RING THE ALARM” – festivala ekologije, DIY i urbane kulture održano je od 29. septembra do 1. oktobra na Dunavskom nasipu u blizini Starčeva. Ovogodišnje izdanje festivala “uradi sam” i urbane kulture, u organizaciji Udruženja nesvrstanih umetnika, bilo je u znaku pošumljavanja javnih zelenih površina, pa je tako manifestacija pored muzičkog dobila i ekološki karakter.

“RING THE ALARM” je ove godine okupio preko 27 istaknutih, ali i neafirmisanih reggae, hip hop i drum’n’bass umetnika iz 11 gradova Srbije, koji su kroz radionice, didžej i lajv nastupe pokušali da skrenu pažnju javnosti na brojne ekološke probleme koji pogađaju priobalje Dunava, nizvodno od Beograda i Pančeva.

Među izvođačima su bili Nemanja “Coyote“ Kojić, Tjamil (Niš), Little Miss Vandal (Niš), Shiny D (Niš), Jahmessenjah (Gornji Milanovac), Banzae (Novi Sad), Unity Sound (Subotica), Kick Kong (Zaječar), Šifra F, King Calypso (Lazarevac), Ital Vision, Seven, Baza, Forti, Crossroad25 (Beograd), Hip hop radionica (Pančevo), i mnogi drugi.

Organizatori su uspeli da savladaju najveći organizacioni izazov do sada, i čuli su se čak 5 km dalje. Ono što je sigurno jeste da su pokrenuli lokalne zajednice sa dve obale reke Dunav, u smeru razvoja kulturne ponude u tom delu Srbije. Zahvaljujući “Ring the alarm”-u, Vinča, Ivanovo i Starčevo bliži su nego ikada, dok mladi napokon imaju svoj prostor za održavanje koncerata.

Manifestacija je održana u sklopu projekta “Pošumljavanje: put do prostora za mlade“, koji je finansiran kroz program “Mladi su zakon“ Ministarstva omladine i sporta, preko Resurs centra Centar za građansko delovanje, a sa ciljem uređenja neiskorišćenih javnih prostora za održavanje koncerata i drugih nastupa. Projekat su podržali i MZ Starčevo, JKP “Higijena“ Pančevo i JP “Srbijašume“.

U okviru projekta realizovano je nekoliko omladinskih volonterskih akcija pošumljavanja, u okviru kojih su volonteri u saradnji sa lokalnim ekološkim, izviđačkim i pčelarskim udruženjima, zasadili nekoliko stotina sadnica drveća i medonosnog žbunja.

Ova inicijativa bila je deo projekta “Pošumljavanje: put do prostora za mlade“, čiji je dugoročni cilj uređenje javnih prostora u priobalju Dunava nizvodno od Pančeva i Beograda, za potrebe održavanja kulturnih manifestacija, kampovanje i rekreaciju. S obzirom da je nedostatak zvučne zaštite najveća prepreka za održavanje koncerata, kroz projekat je na ovaj problem odgovoreno na veoma praktičan način, pošumljavanjem brojnih neiskorišćenih i zapuštenih javnih površina.