Home [akcija] Reciklaža i ponovna upotreba

Reciklaža i ponovna upotreba

73
0

Eko fest logoIzložba „3 art” i tribina „Reciklaža i ponovna upotreba“ održaće se 17.oktobra u Poletu, u Cetinjskoj 15. Izložba počinje u 18 časova i na njoj će biti predstavljena dela umetnika Zlatka Jovanovića. U 19 časova, održaće se tribina o prevenciji, ponovnoj upotrebi i reciklaži otpada. Učesnici tribine biće Slobodanka Stamenić iz Centra za reciklažu, predstavnice brenda „Dve stolice i majstorice“ Mila Rosić i Sanja Andrejević, kao i autor izložbe Zlatko Jovanović. Događaj organizuje Centar za razvoj ideja u saradnji sa Udruženjem Sredina.

 

Zlatko Jovanović je posvećen je razvoju lokalne zajednice, istorijskog i bajkovitog mesta Despotovac i očuvanju prirode. Njegov umetnički rad je usmeren ka istraživanju idejnih i opažajnih činilaca sa fokusom na različitim vidovima konstrukcije, prikazivanja i interpretacije individualnog doživljaja stvarnosti u simboličkim i narativnim strukturama. Ekspresivnost, geometrija, lirika i organski oblici u njegovom delu nisu suprotni polovi već upravo taj jedinstveni spoj čini to delo originalnim, a njegov izraz prepoznatljivim. On koristi bakar, gvožđe, drvo i minerale, poludragi kamen i bisere da bi kombinacijom materijala i boja dočarao pokret i ispričao priču.

Umetnik izlaže 25 „skulptura“ koje je napravio od bakarne žice iz pokvarenih televizora. Cilj izložbe jeste da se objasni kako možemo neke predmete ponovo da iskoristimo, a ne samo da ih se rešimo. U okviru tribine, pokušaće da se objasni značaj reciklaže i značaj ponovne upotrebe otpada kojom smanjujemo količinu otpada.

Predstavnice brenda „Dve stolice i majstorice“ su samouke majstorice, a po struci su antropolog i grafički dizajner. Prekretnica im je bila kada su se prijavile za konkurs “Zelene ideje” Trag fondacije gde su osvojile drugu nagradu. Žele da ožive stari namestaj I tako mu daju novi život.

Centar za reciklažu je vodeća regionalna firma za sakupljanje, preradu i promet sekundarnih industrijskih otpadaka.

Udruženje građana Sredina osnovano je radi očuvanja i unapređenja životne sredine, zaštite od požara, bezbednosti i zdravlja na radu i drugih vidova zaštite u Srbiji. Ciljevi udruženja su čistija i zdravija životna sredina, veći stepen izgrađivanja nove ekološke svesti, sprovođenje dogovorene ekonomske politike i implementacija nacionalnog i EU zakonodavstva u ovoj oblasti.

Centar za razvoj ideja je nevladina organizacija čiji je fokus na podsticanje razvoja kreativnih ideja kod mladih, dok su glavni ciljevi unapređivanje njihovog položaja u društvu, ukazivanje na aktuelne probleme i realizaciju različitih programa za njihovu edukaciju, uglavnom u oblastima preduzetništva, kulture i ekologije.

Ulaz je besplatan, plaća se samo osveženje.