Home Mladi su zakon! Završen “Mladi su zakon” projekat “Rok kamp za devojčice”

Završen “Mladi su zakon” projekat “Rok kamp za devojčice”

186
0

Od početka 2017. godine grupa mladih devojaka entuzijastično je pripremala prvi Rok kamp za devojčice u ovom delu Evrope koji se poslednje sedmice avgusta održao u dečjem odmaralištu “Šuplja stena”.

Avalom su se u nedelju čule melodije čuvenih rok pesama poput “I love rock’n’roll “, “T’N’T” i “Marina”, koje su odsvirale mlade rokerke. Za koncert su se spremale nedelju dana na Rok kampu za devojčice, koji je podržalo Ministarstvo omladine i sporta kroz program “Mladi su zakon”, preko Resurs centra Centar za građansko delovanje, od 21. do 27. avgusta u dečjem odmaralištu “Šuplja stena”. Devojčice su tokom kampa osnovale 8 bendova – “Galaxy Girls”, “Rock Squad”, “Stairs to the Rock”, “Ne”, “B.A.S.S.”, “Hypnotic Punk”, “S.P.O.M.I.” i “TarLen”, a svaki bend je na koncertu odsvirao jednu pesmu. Publika, među kojom su bili zainteresovani sugrađani i sugrađanke i ponosne porodice učesnica, oduševljeno je slušala i gledala bubnjarke, gitaristkinje, basistkinje i klavijaturistkinje, prateći svaku pesmu aplauzom. Većina devojčica svoj instrument u ponedeljak je prvi put uzela u ruke, a kamp su završile u nedelju glasno svirajući celu pesmu!

Pred kraj koncerta na binu je izašla Selena Simić, bubnjarka i vođa mentorskog tima prvog Rok kampa za devojčice u ovom delu Evrope, koja je govorila o velikom talentu i motivaciji svih 30 devojčica, koje su svakodnevno satima posvećeno i strastveno vežbale na svojim instrumentima. Tamara Kojić, u ime organizacionog tima, pozvala je sve pokrovitelje i partnere, ali i roditelje, medije, muzičke profesionalce da se aktivno uključe u pripreme sledećeg izdanja zajedno sa FEMIKS timom i pridruže naporima da drugi Rok kamp za devojčice u regionu bude još uspešniji, veći i vidljiviji.

Na prvom Rok kampu za devojčice u ovom delu Evrope učestvovalo je 30 devojčica iz različitih delova zemlje, uzrasta od 10 do 14 godina. Učile su da sviraju osnove gitare, bubnjeva, bas gitare i klavijatura, neke od njih su svoje veštine usavršavale, i sa 8 mentorki, mladih muzičarki sa alternativne scene pripremale se za svoj prvi rok koncert. Prvi Girls Rock kampovi osnovani su pre nekoliko decenija, a danas ih ima širom sveta.

Region je svoj prvi Rok kamp za devojčice dobio ove godine u organizaciji programa za afirmaciju ženskog stvaralaštva FEMIKS, a organizatorke se nadaju da će ih uskoro biti u svim susednim zemljama, jer se pokazalo da postoji veliko interesovanje.