Home [akcija] FitQuest i Pametna Bašta osvojili prva mesta na MatHackathonu!

FitQuest i Pametna Bašta osvojili prva mesta na MatHackathonu!

64
0

mathack-2Treći po redu MatHackathon, koji je organizovala Studentska organizacija Matematičkog fakulteta Omikron, održan je u subotu i nedelju, 13. i 14. maja. Takmičenje je održano u dve kategorije, jedno za učenike srednje škole, a drugo za studente. Na MatHackathonu je učestvovalo 6 srednjoškolskih timova koji su se takmičili u prostorijama Matematičkog fakulteta u Jagićevoj ulici, i 8 studentskih timova, u prostorijama StartIt Centra Beograd.

 

Studentski deo takmičenja u brzom razvoju softvera, realizovan je u toku 24 sata, a tema takmičenja, koja je objavljena na samom početku, bila je „Primena GIS-a“ (Geografskog informacionog sistema); dok su učesnici mogli da koriste tehnologije koje žele. U žiriju su bili profesori Matematičkog fakulteta, kao i predstavnici kompanija. Prvo mesto je osvojio tim F4T, sa Matematičkog fakulteta u Beogradu, koji su činili Igor Grkavac, Nenad Lazić, Darko Stošić i Mladen Lazić sa aplikacijom FitQuest, kombinacijom trčanja i igrice, čiji je cilj da se ljudi motivišu da trče i da im fizička aktivnost bude zabavnija. Drugo mesto osvojio je tim MAKI iz Novog Sada, sa aplikacijom Aware, dok je treće mesto osvojio tim Samo Yacco sa Matematičkog fakulteta u Beogradu, sa aplikacijom Sportify.

Takmičenje za srednjoškolce je podeljeno u dva dana; prvog dana su učenici slušali predavanja iz oblasti robotike, a drugog dana su imali takmičenje u trajanju od 6 sati, gde su morali da pokažu sve što su naučili prethodnog dana, kao i dodatnu snalažljivost i kreativnost. Takođe, timski duh i igra nisu izostali. Tema takmičenja bila je „Jedna komponenta pametne kuće“, a učenici su svoje ideje realizovali pomoću Flip-n-Click seta, koji proizvodi MikroElektronika. Žiri su sačinjavali predstavnici organizacije Omikron, kao i prof. dr Filip Marić, profesor na Matematičkom fakultetu. Prvo mesto je osvojio tim Hackit, u sastavu: Danijel Končar, Mašan Vučinić, Nikola Starčević i Srđan Trvić, učenici srednje škole Politehnike sa rešenjem pod nazivom „Implementacija pametne staklene bašte“; dok je drugo mesto osvojio tim Nevermore sa rešenjem pod nazivom „Sistem za ishranu kućnog ljubimca“, a koji čine učenici iz Računarske gimnazije, a treće mesto tim A++ učenika iz Matematičke gimnazije sa idejom „Sistem za obezbeđivanje pametne kuće od nevremena“. Najmlađi učesnici ovog takmičenja za srednjoškolce bili su takmičari iz tima Robomasteri, koji čine učenici sedmog razreda osnovne škole oglednog odeljenja pri Matematičkoj gimnaziji.

Organizacija projekta ne bi bila moguća bez velikodušne podrške sponzora, među kojima su RTRK, OSA Računarski Inžinjering, Endava i Mikroelektronika, kao Zlatni pokrovitelji, i SAGA, Puzzle Software i ICT Hub kao Srebrni pokrovitelji.Zahvaljujemo se i StartIt Centru i Matematičkom fakultetu na nesebičnoj podršci i obezbeđenom prostoru za takmičenje.

Slogan ovogodišnjeg takmičenja je glasio „Compile your destiny.“.