Home [treninzi] Prijava za polaznike i polaznice Škole medijske pismenosti

Prijava za polaznike i polaznice Škole medijske pismenosti

33
0

“Centar za marginu” vas poziva da se prijavite za učešće u prolećnom semestru Škole medijske pismenosti. 

Naša “Škola medijske pismenosti” je inovativan program usmeren na sva osnovna uporišta medijske pismenosti, te podeljen u četiri segmenta:

 

  1. Razvijanje ličnih strategija i alata za postizanje medijske pismenosti – osnaživanje na individualnom nivou
  2. Jačanje teorijskog znanja iz oblasti masovnih medija i novih informacionih tehnologija
  3. Kritička analiza masovne kulture i kulture zabave
  4. Primenjeno znanje – redakcijski rad u timovima, pisanje i objavljivanje autorskih članaka, saopštenja i istraživački rad, osnaživanje za reagovanje institucijama u slučaju neprimerenih medijskih sadržaja

Ovako koncipiran, ovo je program koji omogućava individualni razvoj, sveobuhvatno teorijsko i akademsko znanje, kao i praktično znanje i konkretne alate za praćenje i monitoring medijskih sadržaja. Program predstavlja spoj akademskog pristupa medjima, primenjenog praktičnog znanja i aktivizma.

Škola traje tri meseca, a predavanja će biti svake subote u periodu februar – maj 2017. godine, počevši od 18. februara.

Predavanja i interaktivne radionice će držati više od 20 predavača i predavačica, stručnih u oblastima novinarstva, društvene teorije, aktivizma, umetnosti i masovne kulture, kao i predstavnici i predstavnice institucija i medijskih udruženja.

Predavanja su organizovana u dva modula.

  • Modul masovnih medija će obuhvatiti domen novinarstva, medijskog sadržaja, pitanja vlasništva, tržišta i tokova novca, cenzure, privatnosti i dr.
  • Modul “masovna kultura” obuhvatiće sadržaje popularne kulture i kulture zabave, film i animirani film, sport, strip i dr. kao i društvene mreže i nove medije.

Svim polaznicima i polaznicama naše Škole obezbeđeno je mentorstvo u pisanju različitih oblika članaka, kolumni, refleksija, kao i platforma na kojoj će njihovi radovi biti objavljivani na nedeljnom nivou. Završni radovi (teorijski ili istraživački) biće prezentovani svetskoj javnosti na internacionalnoj konferenciji “The Global Human Rights Forums” u maju kada će biti organizovana i svečana dodela sertifikata.

ZAŠTO JE MEDIJSKA PISMENOSTI VAŽNA?

Živimo u svetu prezasićenom informacijama. Od dana vašeg rođenja proizvedeno je više medijskih poruka nego tokom čitave istorije pre njega. Istraživanja pokazuju da 30% svog budnog stanja potrošimo isključivo na korišćenje medija, uz dodatnih 39% zajedno sa nekom drugom aktivnošću. Medijima smo izloženi konstantno – putem bilborda, novina, televizije, muzike, filma, interneta i društvenih mreža… ili prosto razgovorom sa ljudima u kojima jedni drugima prenosimo informacije. Bili svesni toga ili ne, to se dešava. Da bismo obradili sve te poruke u svojoj svesti uključujemo “automatskog pilota” koji ih umesto nas filtrira, tako da samo mali deo njih privuče našu pažnju. To nam svakako olakšava snalaženje, ali je vrlo opasno jer omogućava medijima da utiču na našu svest i pogled na svet.

ŠTA JE MEDIJSKA PISMENOST?

Suština medijske pismenosti je u držanju stvari pod kontrolom.
Postoje različiti pristupi medijskoj pismenosti koji uglavnom kritikuju masovne medije, naglašavaju njihov štetni uticaj i pozivaju na obazrivost. Naš pogled na ovu temu, zasnovan na pristupu američkog profesora Džejmsa Potera, umereniji je i pruža alternativu. Iz medija je moguće izvući i najbolje i najgore, u zavisnosti od toga šta tražimo i šta nam je dostupno. Svrha medijske pismenosti je da “automatski pilot” radi za nas, a ne za medije. To je moguće sticanjem širokog znanja o načinu funkcionisanja medija, tržištu, vlasništvu, kao i procesu nastanka različitih medijskih poruka, ali i jačanju ličnih kapaciteta za analizu medijskog sadržaja i produkata masovne kulture.

KO MOŽE DA SE PRIJAVI?

Program je prvenstveno namenjen učenicima/cama srednjih škola i studentima/kinjama, ali i svim ostalim zainteresovanim osobama. Učešće u programu je besplatno i ne iziskuje specifično predznanje o temama kojima ćemo se baviti. Broj polaznika i polaznica je ograničen.

KAKO SE PRIJAVITI?

Svi zainteresovani se mogu prijaviti slanjem CV-a i motivacionog pisma na e-mail adresu office@czm.org.rs ili putem formulara na sledećem LINKU.  Motivaciono pismo, ne duže od 350 reči,  treba da objasni razloge i motivaciju za učestvovanje u Školi, kao i očekivanja od Škole.

Rok za prijavu je 5. februar 2017. godine.

Program se realizuje u partnerstvu sa programom “The Global Human Rights Forums” u organizaciji “Centra za marginu”. Program su podržali Kancelarija za mlade i saradnju sa udruženjima Grada Beograda i  Kancelarija za mlade opštine Palilula.