Home [zabavnik] Beer Fest: Karneval dobrog raspoloženja

Beer Fest: Karneval dobrog raspoloženja

48
0

tuborg.gifUz zvuke pesama „Triger“ benda, juče u 18.00 otvoren je peti Beogradski festival piva na Kalemegdanu. Omiljeno piće od hmelja počelo je da se toči mnogo ranije, ali je prava reka mladih, raspoloženih ljudi krenula tek oko 21 sat da se sliva sa Gornjeg Kalemegdana ka Donjem.

Prvi dan „Beer festa“ u Beogradu započeo je svirkom bendova „Triger“ i „Guns’n’Roses tribute“, a prava žurka krenula je s prvim taktovima pesama benda „Đura i mornari“.
Kako mlade, tako i starije „pivopije“ đuskale su uz ritmove pesama „Nektarina“, „Marina“ i „Mediteran“, a iz hiljade grla orili su se stihovi „Nek bude moja tajna koliko te volim ja, nek bude samo pesma ljubavna, tiha, lagana…“ Salsa, rumba i ča-ča-ča ritmovi terali su noge na ples, a najsimpatičniji bio je vozić od tridesetak posetioca koji je skačući u ritmu prolazio kroz masu, obilazio štandove s pivom i mahao bendu na sceni.

Kroz Donji Kalemegdan prolazili su posetioci „od sedam do 77 godina“, sa kaubojskim šeširima, širokim majicama i u patikama, ali i momci i devojke u uskoj odeći jarkih boja koji kao da su stigli na zagrevanje pred neki od splavova.
Pivo se prosipalo iz čaša, limenki ili dvolitarskih flaša u rukama raspoložene publike. Šarolika lepeza, kako Srba tako i stranaca, obeležila je sinoćnje veče na Kalemegdanu.

– Provod je super! Došao sam ovde preko studentske razmene pa me je društvo „dovuklo“ na festival. Sviđa mi se što su svi raspoloženi, atmosfera je kao na nekom mini-karnevalu. A i Srpkinje su vesele i prelepe – uz osmeh priča Alehandro Garsija iz Španije.

Njegov drug, Pavel Mrozovski iz Poljske igra pored njega ponet letnjim pesmama, iako ne razume ni reč. Njihovi srpski drugovi nisu ovde prvi put, kažu da su čak i letovanje pomerili zbog festivala, jer nikako nisu želeli da propuste ovu zabavu.
Stotine ljubitelja piva tiskalo se oko štandova s pivom, a najveća gužva stvorila se oko „Tuborga“.

Pravi hit bili su pivo s borovnicom i limunom, koji su se točili po ceni od 100 dinara. Točena piva, inače, koštaju 70 do 120 dinara, 80 su limenke domaćeg piva od pola litre, dok dve litre „valjevskog“ i „shark“ staju 180 dinara. Konzerve stranih piva od pola litre su od 100 do 150 dinara. U velikim količinama pili su se i „Bandidos“ tekila, ajs i pauer koji koštaju 100 dinara, kao i crveno pivo sa osam odsto alkohola.

Majice sa slikama piva i raznim natpisima, suveniri sa festivala, koštaju 400 dinara.
Nakon „Đure i mornara“ na glavnoj sceni nastupili su „Blaža i kljunovi“, „Čutura & band“, Neno Belan, Luis i drugi izvođači, a na „bekstejdžu“, novitetu ovogodišnjeg festivala, publiku su zabavljali di-džejevi.
Zaljubljeni, ali i oni koji su to nekad bili ili će biti, uživali su u vatrometu kojim je uveličano prvo veče ovog tradicionalnog festivala. Oko ponoći u festivalski prostor je već teško moglo da se uđe od brojnih gostiju, a najveća žurka u Beogradu nastavila se do duboko u noć.

Kolaps

Na festivalu je prisutan veliki broj policajaca i obezbeđenja, koji se brinu da posetioci ne prave incidente, ne unose „jača“ alkoholna pića, narkotike i oružje, a oko mesta održavanja festivala patrolira konjička policija.
I pored izričitog upozorenja da se na „bir fest“ ne dolazi kolima, sinoć je u više navrata u Bulevaru vojvode Bopjovića došlo do pravog saobraćajnog kolapsa.

„Podloga“ od 200 do 250 dinara

Oni koji ogladne tokom ovog „maratonskog“ muzičkog festivala mogu sebe da časte kako „Mekdonaldsovim“ hamburgerima tako i domaćim specijalitetima, pa tako za pljeskavice i kobasice treba dati 200, a za ćevape i gurmanske pljeskavice 250 dinara.
Posebno su zanimljivi meksički specijaliteti, pa ljubitelji naćosa, burita i vrapa mogu da večeraju za 200 do 250 dinara.

Izvor: Blic