Home [konkursi] Poziv za učešće na projektu Korak po korak

Poziv za učešće na projektu Korak po korak

62
0

Inkluzivni pokret realizuje projekat Korak po korak čiji je cilj predstavljanje kulturnog nasleđa Beograda mladima iz Srbije (istorije, politike, ekonomije i religije) kroz edukativne radionice i posetu spomenika kulture. Kao deo aktivnosti na projektu biće realizovana i edukativna tura za 20 učesnika koja će obuhvatiti posetu dva  muzeja, (Konak kneginje Ljubice i Muzej Narodne banke Srbije), osam reprezentativnih spomenika kulture (spomenik Pobednik, spomenik knezu Mihailu na Trgu republike,trg Nikole Pašića, Skupština Republike Srbije i Strari dvor, Moskva) i dva sakralna spomenika kuture (Crkva Svetog Marka, Saborna crkva). Projekat je realizovan od strane Ministarstva spoljnih poslova Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

 

Ukoliko ste zainteresovani da se priključite ovom projektu popunite prijavni formular i pošaljite ga na e-mail adresu: markozivanovicquattro@hotmail.com do 19. novembra 2016. godine. Ukoliko imate neko pitanje obratite se na mejl office@inkluzivnipokret.org

Kratak opis projekta

Cilj projekta Korak po korak je predstavljanje kulturnog nasleđa Beograda mladima iz Srbije (istorije, politike, ekonomije i religije) kroz edukativne radionice i posetu spomenika kulture. Kroz moderan pristup muzejima, inovacijama i praćenje svetskih trendova u oblasti kulture predstavićemo mladim ljudima specifično kuturno nasleđe Beograda i Srbije.

U cilju što boljeg razumevanja kulture i istorije Srbije, projektom obuhvatićemo period od  19. veka, doba stvaranja moderne Srpske države, do savremene države, danas. Na taj način mladi će moći ne samo da se upoznaju sa kulturnim nasleđem Srbije već i sa potpuno zapostavljenim istorijskim aspektima koji su upravo i doveli do stvaranje moderne Srbije.

Ovim projektom kreiraćemo program koji se sastoji od poseta esencijalnih tačaka  koje su uticale na kreiranje kulture kakvu danas poznajemo na teritoriji Srbije. Kroz razgovor sa kustosima, profesorima i radnicima kulture mladi će moći da ustanove koliko zapravo znaju o srpskoj kulturi i umetnosti i dobiju mnoge informacije koje su  za njih bile nepoznate, a koje su jako bitne za stvaranje sprskog nacionalnog identiteta. Mladi iz Srbije će naučiti kako kritički da razmišljaju o prostoru koji ih okružuje, kroz koji svakodnevno prolaze, a na njega ne obraćaju pažnju  i razviju pozitivan odnos sa kulturnim nasleđem.

Projekat Korak po korak obuhvatiće posetu dva  muzeja, (Konak kneginje Ljubice i Muzej Narodne banke Srbije), zatim Beogradsku tvrđavu (Pobednik), Trg republike ( spomenik knez Mihailu), Terazijsku česmu (hotel Moskva), trg Nikole Pašića, Skupštinu, Stari dvor. Pored spomenika kulture videćemo i posetiti dve sakralne građevine, Crkvu Svetog Marka I Hram Svetog Save.

Konak kneginje Ljubice, prva Beogradska rezidencija tadašnjeg vladara Srbije Miloša Obrenovića, biće polazna tačka naše ture. U Konaku uz predstavu  „Na Kafi  kod kneginje Ljubice“ čućemo autentičnu priču prve vladarke obnovljene Srpske države. Kroz životnu ispovest kneginje Ljubice Obrenović, učesnici će na upečatljiv način upoznati prvu vladarku obnovljene Srbije, čuti činjenice o najznačajnijim događajima iz vremena kneza Miloša Obrenovića i saznati detalje o odnosu kneza Miloša i kneginje Ljubice. Nakon predstave uz priču kustosa upoznajemo se sa enterijerima Beogradskih domova 19. veka i kroz nameštaj i predmete umetnosti uviđamo koje kulture utiču na Srbiju u tom periodu. Nakon obilaska Konaka kneginje Ljubice posetićemo Sabornu crkvu, prvu crkvu na kojoj su zvona zvonila nakon više vekovnog turskog vladanja gde se upoznajemo sa stilom kasnog baroka i klasicizma, odnosno njihovom simbiozom elemenata i njegovim uticajem na razvoj kulture u Srbiji u 19.veku. Ispred Saborne crkve kod grobova Vuka Karadžića i Dositeja Obradovića nastavljamo sa pričom o 19.veku i prosvećivanjem koje su oni započeli. Zatim nastavljamo ulicom kralja Petra gde ulazimo u Narodnu banku i upoznajemo se sa svim novcem ikada korišćenim na teritoriji Beograda. Kroz priču kustosa muzeja o novcu u Beogradu videćemo koliko Beograd opravdava ime „Večitog grada“ i kako je trgovina oblikovala razvoj zemlje. Sledi izlazak u Knez Mihajlovu ulicu  kojom idemo do Kalemegdanske tvrđave, gde ćemo posetiti jednog od simbola Beograda Pobednika.

Pauza za ručak.

Posle pauze za ručak nastavljamo sa turom na Trgu Republike i spomenikom kneza Mihaila gde nastavljamo priču o oslobađanju Srbije od Turskog uticaja u 19.veku. Odlazimo do Moskve gde se nastavlja sa pričom iz istorije, ovaj put Karađorđevićima i kraljem Petrom. Nastavljamo ka trgu Nikole Pašića gde će se uz priču naratora učesnici upoznati sa počecima parlamentarnog života u Srbiji, formiranjem prvih stranaka i funkcionisanjem parlamenta u tom periodu. Nastavljamo do  Skupštine i Starog dvora i upoznajemo se sa političkim prostorom Srbije danas. Turu nastavljamo ka Crkvi Svetog Marka odakle  nastavljamo ka Hramu Svetog Save čime zaokružujemo našu turu.

S obzirom da kulturno bogatstvo kojim raspolažemo nije u potpunosti poznato mladima u Srbiji realizacijom edukativne ture na kojoj će se mladi upoznati sa razvojem kulture, umetnosti, ekonomije, politike i religije savremene srpske države doprinećemo njegovoj prepoznatljivosti, jačanju srpskog ideniteta i doprineti poboljšanju slike Srbije i srpskog naroda u regionu.

Kroz ovaj projekat biće napravljen jedinstven spoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti koji će omogućiti učesnicima da sagledaju svoje kulturno nasleđe,  različite uticaje koji su formirali bogastvo i šarolikost srpske kulture i umetnosti, istoriju, arhitekturu i ono što oplemenjuje i čini svaku sredinu boljom – ljude koji u njima žive.

Ovim projektom, 20 mladih ljudi od 18 do 30 godina, steći će znanje o istorijskom razvoju Beograda i kulturnom nasleđu grada, a tokom rada na projektu biće izrađen i video materijal (film)  koji će obuhvatiti realizaciju projekta, dinamiku rada na projektu, komentare učesnika, njihova zapažanja, izjave kustosa, profesora i organizatora. Film će biti objavljen na sajtu Inkluzivnog pokreta na platformi za umrežavanje mladih iz Srbije i Regiona, postavljen na socijalne mreže, Fejsbuk, Linkedin i druge što će doprineti većoj vidljivosti projekta.