Home [treninzi] OTVORENI POZIV ZA UČESNIKE Skriveni uglovi Beograda – Participativno mapiranje i interpretacija...

OTVORENI POZIV ZA UČESNIKE Skriveni uglovi Beograda – Participativno mapiranje i interpretacija kulturnog nasleđa grada

70
0

Poziv-SUBFinSmallZadovoljstvo nam je da objavimo da je otvoren poziv za učesnike na radionici „Skriveni uglovi Beograda”, koja će biti organizovana u Beogradu iz dva dela : prvi, posvećen participativnom mapiranju, od 04. do 06. novembra, a drugi, posvećen interpretaciji nasleđa,od 11. do 13. novembra 2016. godine.

 

Tokom ove dva, tematski povezana segmenta radionice učesnici će imati priliku da nauče kako da otkrivaju različite slojeve i značenja grada i da ih interpretiraju i predstavljaju drugima na inovativne načine. Predstavićemo metod participaticnog mapiranja, ali i ideju baštine, značaj njenog očuvanja i različite mogućnosti njene interpretacije.

Tokom prvog dela radionice učesnici će se upoznavati sa ključnim idejama i konceptima baštinjenja, kao i metodom participativnog mapiranja, metodom zasnovanom na uključivanju lokalnog stanovništva u proces istraživanja, koji im omogućava da kroz debatu prikažu svoje mišljenje o tome kako bi mesto na kojem žive trebalo predstaviti. Potom ćemo mapirati određene delove grada i prikupljati materijale za prezentacije na kojima ćemo raditi tokom naredne faze radionica. Tokom drugog segmenta, nakon radionice o interpretaciji baštine, te predstavljanja savremenih alata koji se koriste u domenu virtuelnog mapiranja ili prezentacije baštine, te obuke za korišćenje jedne od pomenutih alatki, učesnici će pristupiti izradi svojih prezentacija o nasleđu Beograda, koje će postati deo virtuelnog muzeja Begrada.

Radionica „Skriveni uglovi Beograda” namenjena je studentima i mladim stručnjacima iz oblasti humanističkih i društvenih nauka, ali i arhitekture, urbanizma, informacionih i komunikacionih tehnologija, i svih drugih zainteresovanih za istraživanje, promišljanje i prezentovanje nasleđa Beograda na interaktivan i savremen način. Osobe zainteresovane za radionicu su pozvane da 01. novembra pošalju, svoje kratke biografije (do 200 reči), kao i kratko motivaciono pismo (do 500 reči) u kojem objašnjavaju svoju zainteresovanostza pomenutu radionicu, na adresu: europa.nostra.serbia @gmail.com

Radionicu organizuju udruženja građana Evropa Nostra Srbija i Tačka komunikacije, kao deo projekata BeoPatrimonium i Zvučna mapa Beograda.

Projekat Beopatrimonium Evropa Nostra Srbija vodi u saradnji sa Centrom za muzeologiju i heritologiju Filozofskog fakulteta, sa željom da kreira „virtuelni muzej” Beograda (www.beopatrimonium.com), dok je Zvučna mapa Beograda (www.zvucnamapabeograda.rs), udruženja Tačka komunikacije mapira, beleži i prenosi govorne istorije grada. Oba projekta imaju za cilj da podizanje svesti o nasleđu grada (kao i nasleđu uopšte) među mladima Beograda putem online platformi. Takođe, oba projekta insistiraju na važnosti da svaki čovek prenese njemu relevantna sećanja koja u vezi sa Beogradom ima, te učestvuju u promociji sećanja Beograđana. Stoga je na portalu Beopatrimonium svaki posetilac pozvan da predstavi svoj ugao Beograda, te sećanje koje za ovo mesto vezuje.

Projekat je finansijski podržan od strane Sekretarijata za kulturu grada Beograda.a