Home [akcija] Mladi sa tri kontinenta o bezbednosnim temama

Mladi sa tri kontinenta o bezbednosnim temama

48
0

1044860 485875238159274 830161024 n1Evropski parlament mladih Srbije od 11. do 17. avgusta organizuje Internacionalni Forum Beograd 2016 gde će oko 140 mladih sa tri kontinenta diskutovati o pitanjima bezbednosti.

Od 11. do 17. avgusta u Beogradu se održava Internacionalni Forum, u organizaciji Evropskog parlamenta mladih Srbije (EPMS). Forum se održava pod sloganom „Dijalog, poverenje i bezbednost“ i okupiće oko 140 učesnika iz Evrope, SAD, Kanade i zemalja centralne Azije, koji će diskutovati o aktuelnim pitanjima koja se tiču bezbednosti i međudržavne saradnje.

 

Događaj predstavlja jedan od dva Internacionalna Foruma organizovana ove godine koji se realizaciju uz podršku Nemačkog predsedništva OEBS-om, a uz pokroviteljstvo Schwarzkopf fondacije iz Berlina. Prvi od dva međunarodna foruma organizovan je u Beču u maju ove godine, a Forum koji se održava u Beogradu čini nastavak projekta i za EPMS najobimniji događaj organizovan do sada.

U skladu sa sloganom Foruma i aktuelnim geo-političkim dešavanjima, učesnici ovog događaja imaće priliku da sa svojim vršnjacima diskutuju i debatuju na teme kao što su sloboda medija, opasnost masovnog prikupljanja informacija, borba protiv korupcije na teritoriji Zapadnog Balkana, itd. Forum će, stoga, pokriti pitanja iz različitih oblasti koje predstavljaju zone fokusa za ovogodišnje nemačko predsedavanje OEBS-om. Na Forumu se pored predstavnika OEBS-a očekuju i visoki predstavnici fondacija Schwarzkopf, Merkator i RWE, kao i Ambasador Nemačke, Aksel Ditman, i mnogi drugi.

Na Forumu će se obrađivati ukupno deset tema, a svakom od njih baviće se posebna radna grupa koja će do kraja događaja sačiniti finalni dokument na datu temu, rezoluciju. Rezolucije svih radnih grupa prolaze kroz završni proces debate i usvajanja, nakon čega se usvojene rezolucije prosleđuju nadležnim državnim i evropskim institucijama kao zvanični glas mladih na date teme.

Evropski parlament mladih (EPM) je omladinska, nevladina, neprofitna organizacija koja postoji u 40 zemalja Evrope i predstavlja jedinstvenu platformu za debatu mladih o bitnim ekonomskim, socijalnim, političkim, ekološkim i raznim drugim aktuelnim temama, kako u Evropi, tako i u svetu. EPM mladima pruža mogućnost razvijanja sposobnosti poput javnog govorništva, debate, omogućava upoznavanje različitih kultura, usavršavanje engleskog jezika i podstiče omladinski aktivizam.

Više informacija na:
www.eyp.rs

www.eyp.org