Home [njuz] Book-Mark – književni turistički vodič kroz Novi Sad

Book-Mark – književni turistički vodič kroz Novi Sad

46
0

nivoOrganizacija NIVO (Neokulturna Inicijativa Van Okvira) u procesu je izrade jedinstvenog književnog turističkog vodiča kroz Novi Sad. Planirana je izrada brošure i interaktivnog veb-sajta prilagođenog mobilnim uređajima. Vodič je namenjen kako lokalnom stanovništvu, tako i stranim turistima.

Novi Sad kao kulturni centar regiona i grad sa velikim turističkim potencijalom ima nedovoljno razvijen kulturni turizam. Ako Dablin može da ponudi turističku turu kroz grad stopama glavnog junaka Džojsovog “Uliksa”, zašto Novi Sad ne bi mogao da ima turu vezanu za npr. neki Tišmin roman? Projektom želimo da proširimo kulturnu ponudu i učinimo je privlačnom – kako za domaće stanovništvo, tako i za strane turiste. U brošuri bi se našla građa vezana za pisce koji su nekada živeli u Novom Sadu (ili su svojim stvaralaštvom vezani za grad) ali i informacije o savremenim piscima i književnim manifestacijama koje se redovno održavaju u gradu, i upućivala bi na sajt za više infromacija. Na ovaj način, Novi Sad bi se mogao upoznati kroz jedan neuobičajen ugao – stopama književnika ili njihovih junaka, a akutelna književna scena bi dobila pažnju koja zaslužuje. U planu je da sajt sadrži interaktivne elemente, npr. mapu rute sa označenim lokalitetima na koje korisnici mogu da kliknu i pogledaju kulturnu ponudu ili dodatne informacije. Uveliko istražujemo građu kako bismo napravili sveobuhvatan izvor informacija ovog tipa.

Book-Mark projekat podnet je na konkurs pod nazivom Centrifuga koji organizuje ERSTE banka. Po ocenama mentora, prezentacija našeg projekta bila je treća najbolja u konkurenciji od 33 projekta. Cilj nam je da dopremo do što većeg broja ljudi i proširimo našu zajednicu. Kultura je živa stvar i postoji, potrebno ju je samo popularizovati i učiniti prijemčivijom za publiku. Realizacija projekta velikim delom zavisi od podrške publike, a trenutno je u toku javno glasanje koje traje do 10. juna. Beležimo dobar rezultat, ali nam je cilj da dopremo do još većeg broja ljudi, kako bismo uz njihovu podršku kroz poveren glas, uradili nešto lepo za naš Novi Sad.

Naš dosadašnji rad možete videti na našoj facebook (facebook.com/bookmark.ns/) i twitter stranici (twitter.com/bookmark_ns).

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili predloga o zajedničkoj saradnji možete nam pisati na mejl nivo.org@gmail ili nas kontaktirati putem telefona 060/31-88- 433 i 069/246-72- 12, kontakt osobe su Sanja Pavlović i Mia Čomić, koordinatorke projekta.