Home [njuz] Marija Maksimović – Here and There

Marija Maksimović – Here and There

55
0

kc gradGRAD, Evropski centar za kulturu i debatu, je nastao na inicijativu Kulturnog Fronta Beograd i Felix Meritis fondacije iz Amsterdama. Zahvaljujući podršci Ministarstva inostranih poslova Holandije kroz program MATRA i beogradske opštine Savski venac, po prvi put kod nas jedan objekat industrijskog nasleđa postaje mesto kulturnih dešavanja.

 

Marija Maksimović – Here and There

13 – 24. jun 2016. Velika galerija Kc Grad

Otavranje izložbe u ponedeljak 13. juna u 20h

Poslednja izložba iz godišnjeg programa pred letnju pauzu Velike galerije biće otvorena u ponedeljak 13. juna od 20 časova, a naslovljenja je Here and There. Autorka izložbe Marija Maksimović, rođena 1990.godine u Kraljevu. Završila je master studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na odseku slikarstvo. Učestvovala je na više izložbi u zemlji i inostranstvu. Izložba “Here and there” obuhvata odabir radova koji su bazirani na istraživanju u različitim likovnim medijima. Ižložena serija radova za inicijalni pojam uzima telo kao objekat posmatranja i uživanja. Artefakti nastali od recikliranih predmeta koji imaju jasnu namenu, superheroja, Barbie lutki, istaknutih fragmenata telesnosti, nisu simulacija  jednog živog bića nego entitet transponovan do stepena alegorije.

Figure preuzimaju svu moć recikliranih objekata, koji kroz totemske oblike i glorifikaciju telesnog, poprimaju uloge erotskog, voajerskog i narcisoidnog. Posredstvom dijaloga koji će nastali izrazi voditi sa posmatračem, zvukom, pokretanjem artificijelnih mehanizama, stvaraju se fetišističke predstave koje proizvode efekte i podložne su manipulaciji.

Ideja umetnice je da novonastale kompozicije postavi u spregu sa zabavom i komercijalizacijom, sa očiglednim sve agresivnijim delovanjem modernih medija i globalnih komunikativnih mreža, koje dovode do iskrivljenja slike realnosti i pokreću pitanje masovne proizvodnje u sferama  vizuelnih, egzistencijalnih i drugih životnih polja. Serija radova je bazirana na ideji apsurda savremenog čoveka, koji neretko sledeći ustaljene norme evocira na antičku Grčku  koja je "u svemu znala naći pravu meru"  a u isto vreme  “prelazi njene granice” što dovodi do samoparodije individue u nameri ka idealizovanom, grotesknom i neprirodnom, koje  prihvata kao neočekivano uobičajeno.

Izložba će biti otvorena do 24. juna, svakim danom od 14 do 20 časova

www.gradbeograd.eu