Home [njuz] Uključivanje mladih u rešavanje problema i razvoj društva

Uključivanje mladih u rešavanje problema i razvoj društva

42
0

sample-11.jpgRedakcija Danasa je u okviru stalne rubrike Pitanje dana zatražila mišljenje istaknutih ličnosti iz javnog života i stručnjaka iz oblasti obrazovanja, studentskog i omladinskog organizovanja u vezi sa pitanjem:
Kako motivisati mlade da se aktivno uključe u rešavanje svojih problema i razvoj društva?

Srećko Šekeljić
Savez studenata Beograda
Potrebno je pokazati mladima da je društvo spremno da njihove predloge i sugestije uključi u zvaničnu politiku i način rada. Ukoliko samo govorimo o participaciji mladih u javnom životu, a ne radimo ništa da njihova reč bude otelotvorena, da se zaista promeni ono što mladi žele da se promeni, to onda znači da učešće mladih ne postoji stvarno u društvu.
Tek kada se mladi zaista nešto pitaju, i kada se radi na tome da se oni ozbiljno shvate, i kada su oni sigurni da su deo javnog života, onda možemo govoriti o participaciji mladih u društvu. Ukoliko to nije slučaj, oni će pronaći društvo koje će im sve to omogućiti, a to znači da će napustiti ovu zemlju.

David Radaković
član strategije za mlade DS
Kod mladih je prvenstveno potrebno motivisati razvoj preduzetničkog duha. Treba im pomoći da pred sebe postave ciljeve i to tako da među njima budu i dugoročni isto koliko i kratkoročni.
Kada sebi odgovorite na pitanje šta treba da uradim za narednih 15 godina da bih postigao ono što želim, onda se ostali ciljevi nekako sami ređaju. Treba odrediti, prvo, šta je potrebno da uradim za 15 godina, šta za deset, za pet i šta za godinu dana. Potom, šta treba uraditi za šest meseci, a šta za tri meseca. Postavljanjem ciljeva na ovaj način, odmah shvatate da sve što treba da uradite jeste da odmah prionete na posao!

Sead Biberović
nevladina organizacija Urban in
Prvo treba doneti strategiju za mlade. Mislim da smo mi jedina zemlja u regionu koja nema nacionalni plan za mlade. Kada država sačini strategiju, znači da šalje pozitivne signale o tome da želi da brine o mladima kao o najznačajnijem delu stanovništva.
Deo te strategije trebalo bi da se odnosi i na motivaciju mladih. Mlade treba kontinuirano predstavljati kao resurse za rešavanje, a ne gledati ih kao uzročnike problema. Naravno, potrebno je što više uključivati mlade u javni život.

Zoran Petrović
Koalicija mladih Srbije
Generalno, država nikako ne motiviše mlade, jer nema nikakav program po kome bi se to radilo. Zbog toga smo mi, Koalicija mladih Srbije, krenuli u akciju podizanja svesti kod mladih o potrebi njihovog učešća u procesu donošenja odluka.
Počeli smo od lokalnog nivoa, s tim da mladi treba da se nametnu toj lokalnoj vlasti kao deo stanovništva koji zna šta hoće i koji je ozbiljno shvaćen. Mladi se često kod nas doživljavaju kao problem.
To bi trebalo, zaista, već jednom prekinuti i mlade u Srbiji doživljavati kao resurse za rešavanje raznih problema.

Dragan Popović
Inicijativa mladih za ljudska prava
Mislim da država mora prvo da napravi strategiju za mlade. Dakle, da porazgovara s formalnim i neformalnim grupama mladih i da vidi šta je za njih najbitnije i da to bude glavna stvar u strategiji.
Lično mislim da zbog mladih u Srbiji treba najzad početi novi sistem vrednosti koji će biti sasvim suprotan onome iz devedesetih godina. Znači, mladima je potreban nov sistem vrednosti počev od modela, preko načina života i kulture.
Treba početi aktivno uvažavati mlade u svemu.

Izvor: Danas