Home [konkursi] Poziv za dostavljanje predloga projekata – Bespovratna pomoć Fonda za učešće građana

Poziv za dostavljanje predloga projekata – Bespovratna pomoć Fonda za učešće građana

35
0

Evropski PROGRES je Program koji finansira više donatora, Evropska unija (EU), Vlada Švajcarske i Vlada Republike Srbije, osmišljen tako da podrži održivi razvoj u jugoistočnoj i jugozapadnoj Srbiji. Koncept Programa zajedno su razvili Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije (KEI), koja ima odgovornost za praćenje realizacije, pružanja pomoći i omogućavanje aktivnosti i Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) koja je zadužena za sprovođenje celog programa.

Kroz multi-sektorski pristup ovaj Program će doprineti održivom razvoju nedovoljno razvijenih područja i stvaranju povoljnijeg ambijenta za razvoj infrastrukture i poslovanja putem jačanja lokalne uprave, poboljšanja vertikalne koordinacije i kapaciteta za planiranje i upravljanje, unapređenja ambijenta za poslovanje i razvoj, kao i unapređenja sprovođenja politika socijalne inkluzije i zapošljavanja.
Program radi na postizanju četiri glavna rezultata, a principi dobrog upravljanja predstavljaju aspekt koji prožiima čitavu intervenciju:
1. Ojačana lokalna uprava i kapaciteti za planiranje i upravljanje uvođenjem novih i poboljšanjem/uklanjanjem postojećih postupaka i procesa a u skladu s načelima dobrog upravljanja
2. Povećana konkurentnost lokalne privrede poboljšanjem poslovnog ambijenta i upravljačkih i organizacionih kapaciteta malih i srednjih preduzeća/poljoprivrednih zadruga
3. Poboljšan pristup zapošljavanju, nuđenjem jednakih mogućnosti i ženama i muškarcima i socijalna inkluzija najranjivijih i marginalizovanih grupa razvojem i sprovođenjem lokalnih politika koje će dovesti do smanjenja migracija sa jugoistoka i jugozapada Srbije
4. Efekti pristupanja Srbije EU preneti opštoj javnosti.

Krajnji korisnici, ali i ključni akteri i kofinansijeri ovog programa su 34 opštine iz treće i četvrte grupe nivoa razvoja, koje imaju odgovornost preuzimanja vlasništva nad aktivnostima koje se sprovode na njihovoj teritoriji:
▪ Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin, u jugozapadnoj Srbiji
▪ Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija u Topličkom okrugu
▪ Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa i Crna Trava u Jablaničkom okrugu
▪ Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica i Trgovište u Pčinjskom okrugu
▪ Brusu u Rasinskom okrugu
▪ Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina i Svrljig u Niškom okrugu
▪ Babušnica i Bela Palanka u Pirotskom okrugu
▪ Knjaževac u Zaječarskom okrugu.
Ostali korisnici uključuju institucije čiji je osnivač opština i javna komunalna preduzeća, organizacije civilnog društva (OCD) i medije u opštinama koje učestvuju. Najveće koristi od programa osetiće stanovnici jugoistočne i jugozapadne Srbije.

 

Datum objave konkursa: ponedeljak, 21. mart 2016.
Rok za prijavu: sreda, 4. maj 2016, 16:00