Home [njuz] Borat žrtva kršenja ljudskih prava

Borat žrtva kršenja ljudskih prava

62
0

 Borat, izmišljeni alter ego britanskog komičara Saše Barona Koena, nazivan je rasistom, šovinistom i potpunim promašajem, ali niko nikada nije rekao da je on taj čija su prava ugrožena.

Godišnji izveštaj Stejt departmenta posvećen ljudskim pravima ukazuje da bi cenzura umetnosti uskoro mogla postati vrlo ozbiljna i opasna stvar.

Stejt departmant smatra da su određene zemlje zabranom prikazivanja filmova “Borat”, “Planina Broukbek” i “Davinčijev kod” narušile ljudska prava.

Stejt department tvrdi da su vlasti u Kazahstanu bile veoma kategorične u zabrani prikazivanja Koenovog filma zbog načina na koji su njeni državljani u ovom ostvarenju prikazani.

Kazahstanska vlada je intervencijom i prisvajanjem prava na registraciju svih internet domena .kz čak zabranila i otvaranje Boratovog internet sajta.

“Ovakve akcije pokazuju simptome represije i ograničavanja prava pojedinaca da kritikuju vođstvo bilo koje zemlje”, navodi se u izveštaju.

U izveštaju se izuzetno negativno ocenjuje i zabrana prikazivanja filma “Planina Broukbek” Anga Lija na Bahamima, nakon što su cenzori odlučili da film sadrži “elemente ekstremne homoseksualnosti” i “manjak kulturne vrednosti”.

Film “Davinčijev kod” takođe se našao kao žrtva nepoštovanja ljudskih prava zbog zabrana njegovog prikazivanja u Egiptu i Samoi usled straha da radnja filma može izazvati nerede u ovim zemljama.