Home [njuz] Posao za invalide

Posao za invalide

91
0

invalidiU Srbiji ima oko 600.000 osoba sa invaliditetom, ali je samo 22.500 prijavljeno Nacionalnoj službi za zapošljavanje. U Beogradu, na primer, od 6.000 radno sposobnih osoba sa invaliditetom, fakultetsku diplomu ima 40.Oni su završili Filološki fakultet, Pravni, Defektološki, Ekonomski ili neki od tehničkih fakulteta.

 Većina kategorisanih invalida ima treći stepen stručne spreme, a među njima je najviše molero-farbara, metalo-farbara, raznih pomoćnih radnika, dok je sa četvrtim stepenom najviše fizioterapeuta.
Međutim, bez obzira na njihovo obrazovanje i stručnost, oni ne mogu da nađu posao. U Srbiji je veoma mali broj firmi koje hoće da zaposle ljude sa invaliditetom.

Prema nacrtu zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, koji će biti završen u septembru, sve firme u Srbiji, međutim, moraće da obezbede radno mesto za invalide! Poslodavci će biti dužni da srazmerno ukupnom broju zaposlenih radnika zaposle i osobe sa invaliditetom.
Momira Vlajin, šef Odseka za socijalni rad i zapošljavanje invalida Nacionalne službe za zapošljavanje, kaže da će ovaj zakon početi da se primenjuje već od 2008.

– Najvažnija stavka jeste uvođenje kvantnog sistema u zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Tako će u svakom preduzeću biti najmanje dva, a najviše šest odsto osoba sa invaliditetom u odnosu na ukupan broj zaposlenih.
Ako firma nije u mogućnosti to da učini, određena sredstva uplaćivaće fondu, koji će biti osnovan kada ovaj zakon zaživi, a novac iz fonda koristiće se za stručno usavršavanje, obuku i prekvalifikaciju osoba sa invaliditetom – kaže Momira Vlajin, koja je učestvovala u izradi nacrta zakona.

Nacionalna služba objavila je krajem maja konkurs za zapošljavanje osoba sa invaliditetom kojim se stimulišu poslodavci.
– Poslodavci koji zaposle osobe sa invaliditetom dobijaju oko 100.000 dinara za opremanje radnog mesta i mesečno finansiranje, plus pokriće za 12 meseci doprinosa i zarada koje im idu na teret.
Tako je do sada oko 30 poslodavaca podnelo zahtev za zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Među njima su Ministarstvo za zaštitu životne sredine, Gradski centar za socijalni rad, Lutrija Srbije, Dnevne novine "Press", firma "Prestiž"…
Takođe, frizerski saloni traže pomoćne radnike, kao i saloni za masažu, domovi zdravlja… – nabraja Momira Vlajin.

Osobe sa invaliditetom prilikom prijavljivanja Nacionalnoj službi moraju imati radnu knjižicu, ličnu kartu, dokaz o školskoj spremi i rešenje o invalidnosti.
– Prvo ih savetodavci upoznaju sa pravima koja imaju. Zatim se radi intervju sa njima i procena sposobnosti da bismo znali na koje poslove možemo da ih uputimo.
Ponekad se desi da ne mogu da rade baš taj posao za koji su se školovali. Nacionalna služba za zapošljavanje zato planira obuku 20 osoba sa invaliditetom za vođenje poslovnih knjiga i dve obuke za grafičku radionicu – osmoro ljudi za program "korel drov" i 12 osoba sa paraplegijom i distrofijom za učenje programskog jezika "java" – ističe Momira Vlajin.

Branislav dobio posao u Pressu

Branislav Ćukić (27) je pre četiri meseca počeo da radi kao sekretar redakcije Dnevnih novina "Press". Na posao dolazi u invalidskim kolicima, jer je zbog operacije tumora kičme pre osam godina ostao nepokretan.
Posao je našao zahvaljujući Nacionalnoj službi za zapošljavanje, koja je nedavno objavila konkurs za zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Pošto je Branislav četiri meseca bio nezaposlen, došao je na razgovor u Press i dobio posao.

– Radio sam dve, tri godine kao knjigovođa u jednoj firmi, ali sam krajem prošle godine ostao bez posla. Kada su mi rekli da Press traži sekretara redakcije, odmah sam se prijavio. Dobio sam posao i vrlo sam zadovoljan, tim pre što sam ovog meseca zasnovao stalni radni odnos. Nije mi teško, radim popodnevne smene radnim danima i vikendom, kada je manja gužva – kaže Branislav.

Izvor: Press