Home [akcija] Slučajni vodiči

Slučajni vodiči

51
0

U prostoru udruženja Kolektiv u toku je izložba Slučajni vodiči. Izložbu potpisuju Kolektiv i Gradska Gerila, a biće slučajno zatvorena negde u septembru. Kolektiv se nalazi u Karađorđevoj 53 (preko puta Mikser Housea).

 

Vodiči su skupovi informacija koji nam olakšavaju snalaženje, vodeći nas unapred utvrđenim putanjama – kroz grad, njegov komšiluk, istoriju ili bajku. Slučajni vodič nam omogućava da grad i stvari otkrivamo sami – dopuštajući nam da lutamo, ali da se ne izgubimo.

Izložba se sastoji iz dva segmenta. Stalna postavka zove se Model za Savamalu, a drugi deo izložbe će se često menjati. Prva u nizu trenutnih postavki zove se Savamalska čudovišta.

Model za Savamalu plod je višemesečnog rada projektnog tima koji su činili Maja Popović i Boba Stanić, kao i više koautora. Ovaj projekat je inicijalno predstavljen u okviru projekta Goethe Instituta Urban Incubator u Beogradu 2013. godine. Rezultat je maketa Savamale koja objedinjuje znanja Savamalaca o svom komšiluku i omogućava da ona budu dostupna svima.

Savamalska čudovišta je izložba koja se bavi imaginarnim stvorenjima koja žive na prostoru nekadašnjeg komercijalnog centra Beograda. Ona žive u zidovima, pod strehama, na tavanima i duboko ispod savamalskih ulica. Ona se retko viđaju i često ih ne primećujemo. Za ovaj projekat zaslužna je Gradska Gerila u saradnji sa Gete Institutom. Autor ilustracija je Olga Jorgačević, a tekstova Simon Marić. Posetioci izložbe biće u prilici da dobiju i na licu mesta pošalju razglednice sa likovima čudovišta.

U okviru promenljivog dela izložbe, među Slučajnim vodičima naći će se projekti koji su nastajali na ovim prostorima proteklih nekoliko godina, a svaka promena postavke biće propraćena novim otvaranjem u razmacima od 10 dana. Neki od njih su projekti aktuelnih modula Gradske Gerile: PULS i Škola urbanih praksi, kao i stariji projekti udruženja Gradska Gerile, odnosno Urbani inkubator. Posetioci će na različite načinemoći da učestvuju u svakoj postavci.