Home [njuz] Sarajevo film festival

Sarajevo film festival

53
0

sarajevo_filmTrinaesto izdanje Sarajevo Film Festivala će se održavati od 17. do 25. augusta 2007.
Sarajevo Film Festival je međunarodni filmski festival čiji je cilj da podržava i promoviše filmsko stvaralaštvo i autore unutar regiona. Gosti ovogodišnjeg festivala su Fatih Akin, Juliette Binoche, Steve Buscemi…

Anton Corbijn, Sam Garbarski, Jeremy Irons, Alexandra Maria Lara, Miki Manojlović, Cristian Mungiu, Alexander Payne, Sam Rile, Ulrich Seidl, Danis Tanović, Béla Tarr i Jasmila Žbanić.

Sarajevo Film Festival i ove godine predstaviće najbolja filmska ostvarenja iz regije, a za učešće u Takmičarskom programu za igrani film priliku imaju filmski stvaraoci iz: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Kipra, Mađarske, Makedonije, Malte, Rumunije, Slovenije, Srbije, Turske i UNMI Kosova.

Osim izuzetne prilike za promociju filmskih ostvarenja i mogućnosti za ostvarivanje kontakata sa najznačajnijim predstavnicima filmske industrije iz celoga sveta, filmski autori iz navedenih zemalja imaju priliku i za osvajanje prestižne nagrade Srce Sarajeva koja je njenim dosadašnjim laureatima otvorila vrata u svet filmske umetnosti. Iz godine u godinu ugledu nagrade u velikoj mjeri doprinose i eminentni predstavnici iz sveta sedme umjetnosti koji sačinjavaju žiri.

Sarajevo Film festival s velikim zadovoljstvom objavljuje da će ovogodišnji Predsjednik žirija Takmičarskog programa za igrani film biti jedan od najznačajnijih glumaca današnjice – Jeremy Irons.

Ovaj britanski glumac sa izuzetnom internacionalnom karijerom ostvario je uloge u oko sedamdeset filmova. Dobitnik je velikog broja filmskih nagrada među kojima je Oscar za ulogu Clausa von Bulowa u filmu Reversal of Fortune, za koju je nagrađen i Zlatnim Globusom.

U Takmičarskom programu Sarajevo Film Festivala ove godine učestvuje deset igranih i devet kratkih filmova.

Više informacija: http://www.sff.ba