Home [njuz] Održana međunarodna konferencija Forum za održive zajednice

Održana međunarodna konferencija Forum za održive zajednice

54
0

Koji su najbolji mehanizmi za podršku zajednici?

Međunarodna konferencija Forum za održive zajednice okupila je predstavnike poslovnog, javnog, civilnog i drugih sektora sa ciljem da pokrene dijalog o održivim i inovativnim mehanizmima podrške lokalnoj zajednici.

 

Učesnici konferencije diskutovali su o tome koji su trendovi u finansiranju neprofitnih inicijativa i socijalne ekonomije, kako funkcionišu impakt fondovi, venture filantropija i crowd funding. Na konferenciji se govorilo i o korporativnoj filantropiji i tome koje su inovativne nefinansijske mere podrške zastupljene u korporativnom sektoru i kako se mogu primeniti u cilju podrške civilnog sektora i inicijativa zajednice.

“Danas smo predstavili i istražili razne modele ulaganja u zajednicu – biznis, socijalne investicije, individualna davanja itd, i time smo, nadam se, podstakli organizacije da budu preduzimljivije, da više razmišljaju o svojoj održivosti i da rade na diversifikovanju izvora finansiranja. Primetan je jedan pozitivan trend i sve veći broj inicijativa i sada bi bilo dobro da i država pokaže svoju podršku i doprinese tako što će na primer ukinuti PDV na donacije, s obzirom da su mnoge od ovih inicijativa usmerene na podršku javnim institucijama i programima od javnog interesa”, izjavio je Neven Marinović, direktor Smart Kolektiva.

O konceptu venture filantropije govorila je Ewa Konczal, dok je David Meier iz kompanije Social and Economic Investment Company TISE, u vlasništvu French Credit Cooperatif, govorio o trenutnom razvoju prvog Impakt Fonda za centralnu i istočnu Evropu koji će da obezbedi podršku usmerenu na socijalnu ekonomiju i preduzetništvo u regionu. Ovaj vid društveno odgovornih investicija se odavno razvio u Evropi i svetu, a uskoro će u u ovom regionu otvoriti fond od 15 miliona evra za socijalna preduzeća.

Na panelu su učestvovali vodeći međunarodni i domaći eksperti u ovoj oblasti kroz različite panele i izlaganja, uključujući predstavnike Fonda B92, Američke Agencije za Međunarodni Razvoj (USAID) u Srbiji, Catalyst Balkan, Delta Fondaciju, Fondaciju Ana i Vlade Divac, Trag Fondaciju, Erste Banku, Nordeus, Bambi i druge.

Konferencija Forum za održive zajednice održana je u petak, 12. juna u Impact Hub-u Beograd, u organizaciji Smart kolektiva i Foruma za odgovorno poslovanje, uz podršku USAID-a. Prijatelji konferencije bili su Coca-Cola Hellenic, Grand kafa deo sistema Atlantic grupe i Impact HUB Beograd.