Home [njuz] I studenti na vlasti

I studenti na vlasti

47
0

idolireizdanjeOsmoro narodnih poslanika i za vreme kolektivnog skupštinskog godišnjeg odmora sedeće u klupama – ali onim u studentskim čitaonicama! Ako budu dovoljno zagrejali stolice, već u septembru mogli bi da pojačaju relativno visoku obrazovnu strukturu narodnih poslanika u srpskom parlamentu, jer im je malo ostalo do završetka studija.

Posle septembarskog roka znaće se da li će se uvećati trenutna brojka od 178 poslanika sa fakultetskom diplomom, što je više od 70 odsto od ukupnog broja narodnih delegata.
Prema inventaru poslaničkih profesija, najborniji je“pravnički poslanički klub”. Ukupno je 53 poslanika sa diplomom pravnog fakulteta. Prate ih ekonomisti sa 28 poslaničkih mesta, profesori su zastupljeni sa 23 imena, dok u srpskom zakonodavnom domu sedi 21 lekar.
Gotovo desetina članova Skupštine Srbije “okitila” se najvišim naučnim titulama doktora i magistara – njih 24!

Baš kao što je šarolika i naša politička scena, tako je i spisak zanimanja narodnih poslanika raznovrsan. Tako, u parlamentu od tehničara sede: saobraćajni, građevinski, mašinski, veterinarski, šumarski, pa prevodioci, električari, pedagozi, bankari, turistički vodiči i turizmolozi, trgovci, autolimar, radiomehaničar, saradnik u razrednoj nastavi, radnik, zemljoradnik, saobraćajni instruktor, menadžer, kulturolog, statističar.
Ali, ovde sede i književnik Rajko Đurić, glumica Lidija Vukićević, estradni umetnik – harmonikaš Branimir Đokić, dramaturzi Nenad Prokić i Čeda Jovanović…

U poslaničkoj lepezi zanimanja najoriginalniji je Stefan Zankov, koji je u rubrici zanimanje napisao – narodni poslanik.
Za razliku od ranijih skupštinskih saziva, u kojima su penzioneri bili “česta pojava”, sadašnji parlament spao je samo na dva.

Loš utisak

Sudeći po dosadašnjem radu ovog saziva parlamenta, neki analitičari kažu da se ne može staviti znak jednakosti između njihovog visokog obrazovanja i kulture i vaspitanja.
Profesor na fakultetu političkih nauka Zoran Stojiljković objašnjava da “visoko obrazovanje poslanika nije praćeno odgovarajućim civilizacijskim i kulturnim normama”. To se, kako kaže, vidi iz ponašanja u parlamentu gde prostakluk i bahatost nisu retki.

Izvor: Večernje novosti